Банер

за ценители > винен бизнес


Пазарно проучване: Расте търсенето на качествени вина от сорта Сира

"Вила Ямбол" го включи в най-новата си серия KABILE

Виното е реколта 2016 г. и официалният му дебют пред винолюбителите ще бъде по време на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на „Вила Ямбол“.


Българинът не просто харесва Сира, но търси качествени вина от нея, сочат пазарните проучвания на база обем и стойност на категорията. Ако допреди няколко години сортът бе непознат, сега се нарежда веднага след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд. Сирата се счита за един от най-аристократичните сортове вина. И като истински аристократ е абсолютно непредсказуема. Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина. Едно от най-новите вина от този сорт е от серията KABILE на „Вила Ямбол. Родният производител лансира серията през пролетта, а от няколко седмици и най-новото червено вино е на пазара. То е реколта 2016 г. и официалният му дебют пред винолюбителите ще бъде по време на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на „Вила Ямбол“. „Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност“, споделиха от екипа на „Вила Ямбол“.

Едно от най-новите вина от сорт Сира е от серията KABILE на „Вила Ямбол. Родният производител лансира серията през пролетта, а от няколко седмици и най-новото червено вино е на пазара.

Серията KABILE е вдъхновенa от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино.

Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка. Досега серията KABILE на „Вила Ямбол“ включваше пет вина: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон.

И една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.  Сира е единственият сред класическите червени сортове, който можете да срещнете с две приети имена - Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където сира е наречена Шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. На Стария континент от него се правят прочутите вина Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер