експорт > класации


45.5 % от приходите от експорт през 2016 г. се падат на фирмите от малкия и средния бизнес

Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката: Прогнозата за 2018 г. е икономическият растеж да бъде базиран на експорт и инвестиции

За пета поредна година партньор на „Експортьор на годината“ бе Министерството на икономиката, а генерален спонсор на връчването на наградите „Експортьор на годината 2016“ - СИБАНК и ОББ, част от KBC Груп.

По данни на НСИ през 2016 г. предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47.186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 г. експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, по време на връчването на наградите „Експортьор на годината“ за 2016 г.

„Експортът е ключов фактор за икономическият растеж на страната. Миналата година той се базираше основно на експорта и потреблението. Тази тенденция продължава и през 2017 г. Така че, искам да благодаря на всички експортьори, които са тук и са допринесли за българския икономически растеж“, каза зам.-министър Борисов.

И допълни, че Министерството на икономиката ще продължи ускорената си политика в подкрепа на експорта. Той поясни, че това може да стане чрез Българска банка за развитие (ББР), плана Юнкер, където 300 млн. лв. финансов ресурс ще бъде мобилизиран в банките, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нов застрахователен продукт за насърчаване износа на новосъздадените фирми и малките и средните предприятия с експортна насоченост.

„2018 г. ще бъде годината на насърчаване на предприемачеството и на стартъпите. Започваме с няколко програми, като за първи път имаме програма по „Иновации и конкурентоспособност“, която ще насърчи стартъпите“, каза още зам.-министър Лъчезар Борисов.

„Прогнозата за 2018 г. е икономическият растеж да бъде базиран на експорт и инвестиции. Така че, още веднъж искам да подчертая нашата подкрепа и ангажираност. Ние сме призвани да сме адвокат на бизнеса и да бъдем партньори. Разчитайте на нас“, увери зам.-министър Борисов експортьорите, присъстващи на церемонията по връчването на най-престижните награди за малките и средни фирми в експортния бизнес.

Сайтът на успелите в експортния бизнес exporter.bg връчи за пета поредна година наградите “Експортьор на годината”. Класациите обхващат фирми от малкия и среден бизнес, защото за сайта е национална кауза, те да бъдат подкрепени.

За пета поредна година партньор на събитието бе Министерството на икономиката, а генерален спонсор на връчването на наградите „Експортьор на годината 2016“ - СИБАНК и ОББ, част от KBC Груп.

“Тази вечер exporter.bg, сайтът на успелите в експортния бизнес, ще награди най-успешните малки и средни фирми в експорта за 2016 г., защото смятаме, че е национална кауза те да бъдат подкрепени. Ще дам един пример за това: за 2016 г. приходите на българските предприятия от експорт са 47.186 млдр. лв., от които  45.5 % се падат на фирмите от малкия и средния бизнес.

Това е доказателство за огромния потенциал, който те притежават”, отбеляза в обръщението си към гостите на събитието Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg.

Той подчерта, че конкурсът “Експортьор на годината” се провежда   за пета поредна година. “Преди пет години това бе първият опит у нас да се отдаде заслужено внимание на българския износ. Сега вече можем да кажем, че той се оказа успешен”, добави Дженев.

И допълни: “Следващата стъпка на сайта беше учредяването на “Клуб на експортьора” през 2014 година. От самото начало той има в лицето на сайта Exporter.bg своя медийна трибуна, която се развива и превръща във фактор в медийното пространство. А броят на фирмите, които влизат в Клуба расте.

В края на юни 2015 г. сайтът Exporter.bg  разшири своята дейност. Той инициира работна среща на Клубът на експортьора в София Хотел Балкан с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ). Тя се състоя със специалното съдействие на Министерството на икономиката.

На тази среща фирмите от Клубът на екпортьора получиха ценна и полезна информация за външните пазари, която им позволи да осъществят успешен експорт.

Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина и през 2016 и 2017 г.. Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса.

Така между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина отново се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

Главният редактор на exporter.bg благодари на фирма Актив, независим член на Geneva Group International, която е изготвила класациите и на Националния статистически институт, който ги е проверил.

„Благодарим на Министерството на икономиката за това, че за пета поредна година стана партньор на нашето събитие и за това, че подкрепя нашите инициативи.

Искам да изкажа специална благодарност на нашия генерален спонсор - СИБАНК и ОББ, част от KBC Груп.

На партньорите от изба Синтика, Дил Адвайзъри, изба Братанови, Юротим, изба Беса Валей, Свинекомплекс Голямо Враново Инвест, които ни предоставиха тази вечер деликатеси от българско месо, както и на Италианската търговска камара в България, която ни оказа специално съдействие“,

Сърдечно благодарим на г-н Мариус Донкин, директор на Народния театър «Иван Вазов», за това че ни предостави възможността да проведем това събитие на едно толкова духовно място, място, където се вписва възрожденският дух на българския предприемач“, каза в заключение главният редактор на сайта на успелите в експортния бизнес.

На снимката горе: За трети път тази година exporter.bg даде Голяма награда „Експортьор на годината“ за Устойчивост на развитие. Носител на приза стана Брезово АД. Експорт мениджърът на компанията Николай Иванов (вдясно) получи кристалния плакет от Франк Янсен – Член на Кънтри тийма на Кей Би Си Груп за България, член на УС на СИБАНК и ОББ, Изпълнителен директор „Корпоративно банкиране“ и „Малки и средни предприятия“ на СИБАНК и ОББ.

Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер