Банер

за ценители > винен бизнес


Изба на известния италиански предприемач Едоардо Миролио стана на 550 години

"Tenuta Carretta" отпразнува блестящо своя забележителен юбилей и в България - някои от най-популярните вина на избата бяха представени на елегантно събитие с Ути Бъчваров.

В чест на специалните гости от Пиемонт, Алба, известният кулинарен телевизионен водещ беше приготвил по специална италианска рецепта болонезе.

Известният предприемач Едоардо Миролио притежава 2 изби в Италия: Tenuta Carreta и Malgra.

Фамилното име Carretta идва от думата "кола". Тя е от келтски произход и означава "камък".  Камъните характеризират най-източните склонове на хълма, на който се намира имотът.

Избата е разположена в центъра на триъгълен парцел, образуван от три древни римски пътища в стария район на Сан Джулиано. През 1461 собственосттта преминава към Маркуиз Дамиано.

Първият документ, който удостоверява официално за съществуването на “Tenuta Carretta” е написан  на 28 ноември 1467 г. в замъка на Пиобеси. Тогава Андреа Дамяно издава публичен документ, който го пише в долната част на сградата в помещението, където е камината. В този документ се упоменава, че братята Корадо, Джиакомино и Пиентрино Порино имат право да работят и обработват земята в продължение на девет години.

Избата е изцяло реконструирана в средата на 1990-та. Построена на хълма, тя е разделена на две големи области: едната, посветена на производството на вино, бутилиране на напитки (и складиране ...), а другата на стареене.

1467 г. е обявена за годината на основаването на избата.

 

През 1811 г. имотът се предава от Дамиано на графовете на Роеро, а през 1985 г. към семейството на  Миролио в Алба, основател и собственик на индустриалния текстил.

“Tenuta Carretta”  има най-богатата история от всички лозарски фирми в Ланге и Роеро. Винарната е неразделна част от голямото имение, което включва два отлични ресторанта, елегантен бутиков хотел, както и добре зареден магазин за вино, където гостите могат да опитат и закупят всички вина “Tenuta Carretta“.

Избата основава своята продуктивна философия на устойчивостта на околната среда и затвърждава обикновените лозарски практики (като например използването на химикали само в екстремни ситуации за балансираното развитие на растението). Резултатът? Вина със силно изразена хармоничност, разпознаваемост и характерност за техния район на произход.

“Tenuta Carretta” произвежда вина от собствени лозови масиви. Отглеждането на плодородно и качествено лозе не може да се импровизира. Целта е естествения баланс и хармонията на лозята да се прехвърлят и в бутилката. Виното е жив продукт: той изисква хигиена, техническа експертиза, и високо внимание към детайла, за да гарантира чистотата на своите аромати и добра структура, които от своя страна гарантират факта, че е удоволствие да се пие.

Франко Миролио (вляво), син на Едоардо Миролио, с Андреа Кавало  -  export manager assistant "Edoardo Miroglio - winery" по време на елегантното събитие в София.

За да се получат тези резултати, традиционните методи се практикуват заедно с най-добрите съвременни технологии, както в производството на вино, така и в стареенето.

 

 

Виното първо се съхранява  в резервоари от неръждаема стомана при контролирана температура, след това се прехвърля в дървени бъчви и накрая се разпределя в стари дъбови бъчви с различен капацитет и произход.

Избата е изцяло реконструирана в средата на 1990-та. Построена на хълма, тя е разделена на две големи области: едната, посветена на производството на вино, бутилиране на напитки (и складиране ...), а другата на стареене. Посетителите завършват визитата си в просторната  дегустационна зала, за да се насладят на вината на “Tenuta Carretta”.

Малко история


Известният предприемач Едоардо Миролио, който притежава в Италия избите Tenuta Carreta  и Malgra, преди 15 години е силно впечатлен от  отличният тероар и изключително подходящият климат в с. Еленово. След редица проучвания на почвата той решава да създаде винарска изба "Едоардо Миролио" в България.

От ляво на дясно: водещият на събитието, Енцо Агреста - export manager "Tenuta Carretta"-Italy и Ути Бъчваров, който беше приготвил по специална италианска рецепта болонезе. Популярният телевизионен водещ разкри как ястията се съчетават с превъзходните вина на Винарска изба  "Tenuta Carreta".

На българския пазар се предлагат най-емблематичните вина от италианските изби като прочутото  за Пиемонт, Алба - Бароло, Москато Дасти, Просеко и Кайега.

 

 

Аналогично и в Италия се предлагат най-популярните за България и тракийската низина сортове - Мавруд, Рубин и Буке нуво. Тероарът в с. Еленово доказва безспорно,че известният френски сорт Пино ноар, е изключително подходящ за отглеждане. Доказателството е налице - ВИ "Едоардо Миролио" произвежда от този сорт бяло вино, розе, червено, червено резерва и розе, естествено пенливо вино.

Елегантното събитие


Тази година винарска изба  "Tenuta Carreta" блестящо отпразнува своя забележителен юбилей - 550 години. По този повод някои от най-популярните вина бяха представени на елегантно събитие и в България. На него гостите, освен на прекрасните и висококачествени вина, се насладиха и на прекрасните ястия на Ути Бъчваров. В чест на специалните италиански гости от Пиемонт, Алба, той беше приготвил по специална италианска рецепта болонезе.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер