експорт > пазари


Големият невидим в експорта е металургията

Браншът реализира постъпления от износ равни на всички приходи в туризма, отчита икономическият министър Трайчо Трайков

Той прогнозира, че и през 2012-та ще има ръст на износа като отчете, че през 2011 г. постъпленията от експорт са надвишили 20 млрд.лева

 

 

Според министър Трайков металургията е големият “невидим в икономиката” с постъпления от експорт равни на всички приходи в туризма.

"Металургията е реализирала износ от 2,7 млрд.лв за 2011 г., което е равно на всички приходи от туризма. Ето защо тази индустрия е “големият невидим в икономиката ни”, смята икономическият министър Трайчо Трайков.

За деветмесечието на 2011 година металургията е постигнала ръст от 4,2 %. Експортът за миналата година е надвишил 20 млрд.лв., съобщи Трайков и прогнозира, че и през 2012 година ще има ръст на износа.

За да привлече инвеститори правителството има намерение да връща на фирмите част от вложените суми, ако се окаже, че техните проекти са ключови. Пари ще се връщат след реализиране на инвестицията като те могат да стигнат до 30 % от нейната стойност, обяви икономическият министър.

Той очаква през 2012 година по-добра бизнессреда за всички отрасли, но смята, че приоритетни са тази с висока добавена стойност- електроника и електротехника, фармацевтика, екотехнологии, машиностроене и др.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер