политика > бизнес среда


Трите стъпки на Сорос

Милиардерът: Европа губи контрол над еврозоната, което изправя световните финансови пазари пред нова Голяма депресия

 

Това заяви в края на 2011 година американският милиардер и финансист Джордж Сорос в писмо до световните медии.

 

„Световните финансови пазари са изправени пред нова Голяма депресия, защото правителствата, особено тези в Европа, изгубиха контрол над ситуацията в еврозоната." Това заяви в края на 2011 година американският милиардер и финансист Джордж Сорос в писмо, разпространено от световните медии. Тъй като то е актуално и с днешна дата, нека да си припомним, какво каза един от най-големите играчи в света.

В писмото той предложи радикални мерки за реформа, окачествени от експертите като много по-сурови и решителни от одобрените от Европарламента 6 законодателни инициативи за спасението на Европа.

Корените на кризата в еврозоната според Сорос се крият в това, че всяка страна в изглеждащата единна общност е била оставена самостоятелно да решава своите финансови проблеми.

Идеята за интеграция се превърна в дезинтеграция, в резултат на което Европа се раздели на две - страни длъжници, които вървят към дъното, и страни кредитори, които се възстановяват и могат да диктуват условия на по-слабите, казва финансистът. Но на практика тези условия за по-малко развитите страни се равняват на наказателни мерки, които ускоряват падането им към дъното.

Времето за отлагане на проблемите е изтекло и затова Европа спешно трябва да предприеме три ключови мерки, които ще й помогнат да спечели време за създаване на нова стратегия за генериране на икономически ръст, без който няма да може да преодолее дълговата криза. Ето трите мерки на Сорос:

Първата е за еврозоната да се създаде единно министерство на финансите.

Втората е Европейската централна банка да позволи на страни като Испания и Италия да се възползват от възможност за рефинансиране на дълговете си при ниски лихви, гарантирани от ЕЦБ.

Третата правилна стъпка според Сорос е да се предоставят на ЕЦБ надзорни функции над националните банкови сектори, както и възможност да се привлекат големи частни банки в еврозоната.

Американският милиардер посочва, че предложените от него мерки не са в разрез с Лисабонския договор и с други основополагащи европейски документи. Въпреки че не отрича, че мерките са радикални.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер