експорт > пазари


Българският износ за Швеция бележи ръст от 26.2%

Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро

94% от шведските компаниите ще запазят или ще разширят дейността си в България, сочи проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава.

Ръст от 26.2% бележи българският износ за Швеция за периода януари-септември 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на 320.5 млн.лв.

По предварителните данни на НСИ вносът от скандинавската държава също е с положителен тренд и е в размер на 282.1 млн. лв. за третото тримесечие на 2017 г.

Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро, а чрез тях са разкрити 8 500 работни места, показват данните и на Министерство на икономиката. Те са предимно в секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения, търговия и др. През 2017 г. имаме над 20% ръст на двустранния стокообмен с Швеция, който надхвърля половин милиард лева.

94% от шведските компании ще запазят или ще разширят дейността си в България, сочи проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава.

Анкетираните са оптимистично настроени и към възможностите за рентабилност на българския пазар. Проучването показва още, че 29% от компаниите вече имат производство в България, а 30% от тези, които нямат, планират да разкрият такова в следващите 3 години.

Сред предимствата на нашата страна се посочва членството в ЕС, ниските разходи (оперативни, данъчни и др.), инфраструктурната свързаност, географското положение и др.

Скандинавския регион предлага много възможности и за български предприятия. Голям потенциал има за български хранителни стоки (вина, сирена, консервирани продукти, минерални води, зеленчуци и плодове, екологични храни и др.), както и за партньорства в сектори като химическата и фармацевтичната промишленост, текстил, производството на мебели и услуги в областта на компютърните технологии.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер