политика > бизнес среда


Лидерите на компаниите от региона са оптимистично настроени за икономиката

79% от тях очакват подобрение на икономическия растеж в глобален план

Данните са от 17-тия Барометър на доверието в икономическата среда на "Ърнст енд Янг"

56% от ръководителите от Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) активно ще търсят сключване на сделки през 2018 г., а 79% от тях очакват подобрение и на икономическия растеж в глобален план.

Данните са от 17-тия Барометър на доверието в икономическата среда на "Ърнст енд Янг".

Всички регионални лидери очакват световната икономика да запази настоящото си ниво или да отчете подобрение. Подобни са и очакванията им за развитието на местните икономики, както и за резултатите на собствените им компании.

22% посочват, че най-важната им цел за 2018 г. ще бъде търсенето на  възможности за растеж посредством сливания и придобивания и съвместни предприятия и съюзи. Органичният растеж на компаниите обаче остава приоритет за 71% от анкетираните компании в региона на ЦЮИЕ. 66% от компаниите в глобален мащаб се стремят към органичен растеж.

Дигиталните технологии и трансформацията на бизнес моделите са двете основни предизвикателства за 27% от компаниите в региона, сочи още докладът.

Близо 50% от тях планират да развият дигитални компетенции на екипа вътре във фирмата, докато една трета считат, че наемането на ръководни кадри с опит в технологиите, било то от тяхната индустрия или извън нея, е верният път за напред.

29% от участниците в изследването имат желание да преквалифицират или да обучат своите служители, за да могат да отговорят по-добре на технологичните промени през следващите 12 месеца.

53% от висшите ръководители ще се стремят активно към реализиране на сливания и придобивания през 2018 г. 49% определят пазара като подобряващ се, а 48% като стабилен. За 80% от компаниите приоритетните сектори за инвестиции са телекомуникациите. От географска гледна точка, ръководителите от ЦЮИЕ са склонни да инвестират преди всичко в САЩ, следвани от Гърция, Турция, Чехия и Румъния.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер