експорт > пазари


Износът ни за Швейцария е в размер на 100.5 млн. евро

За последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Швейцария са близо 2 млрд. евро

Само за първите девет месеца на 2017 г. инвестициите от Швейцария в България са в размер на 128.3 млн. евро, съобщи министър Емил Караниколов по време на среща с Българо-швейцарската търговска камара.

За периода януари-септември 2017 г. износът ни за Швейцария е в размер на 100.5 млн. eвро, което е 0.5% дял от общия износ и 28-мо място в българския износ. Вносът от Швейцария бележи 0.8% ръст и възлиза на 145.9 млн. евро (0.7% дял от общия внос, 25-то място във вноса).

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Българо-швейцарската търговска камара, на която присъстваха представители на над 40 компании.

Само за първите девет месеца на 2017 г. инвестициите от Швейцария в България са в размер на 128.3 млн. евро. Страната е  сред водещите инвеститори в България, като за последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции оттам са близо 2 млрд. евро.

Министърът на икономиката изказа специална благодарност към швейцарските фирми  в страната ни за подкрепата им за реализацията на пилотен проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, известен още като проекта „ДОМИНО“. „Над 55 български ученици се обучават в швейцарски фирми по проекта“, изтъкна Караниколов.

Икономическият министър представи пред Българо-швейцарската камара и мерките за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите, провеждане на политиките за насърчаване на малки и средни предприятия, както и приоритетите в областта на икономиката по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер