експорт > пазари


Стокообменът между България и Германия с нов рекорд от 7 млрд. евро

За последните 25 г. търговският стокообмен е нараснал десетократно, а от влизането на България в ЕС той се е удвоил

За 14-и път ГБИТК награди компаниите, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година.

Нов рекорд в търговския стокообмен между България и Германия ще бъде регистриран през 2017 г., като се очаква той да надхвърли 7 млрд. евро.

Това заяви президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на церемонията на годишните награди на камарата.

За 14 поредна година ГБИТК награди компаниите, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Наградата бе връчена в четири категории – голямо предприятие, малко и средно предприятие, корпоративна социална отговорност и иновации.

Специален гост на церемонията бе президентът на Република България Румен Радев. „С моето присъствие тук искам да потвърдя своята лична ангажираност, както и интереса на българската държава и българския бизнес за още по-интензивно икономическо сътрудничество с Германия. Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план", заяви президентът.

За последните 25 години търговският стокообмен е нараснал десетократно, а от влизането на България в ЕС той се е удвоил. Това заяви от своя страна директорът за Югоизточна Европа и Турция от Федералното министерство на икономиката и енергетиката Хелге Толксдорф.  „От страна на германската икономика се наблюдава нарастващ интерес към региона Югоизточна Европа и ние сме убедени, че с увеличаването на правната сигурност България ще може да върви напред", допълни още той.

„Витте Аутомотив България" ЕООД спечели наградата в категория „Голямо предприятие". Немската компания с инвестиции в Русе е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия.

Наградата на Германската икономика в категория „Малко и средно предприятие"  получи „АМК задвижваща и управляваща техника" ЕООД. Габровската фирма има оборот от 4,35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент. 95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения.

„Лидл България" ЕООД взе наградата за „Корпоративна социална отговорност“, а за „Иновации“ призът отиде при  „Елпром Троян" ЕООД. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер