експорт > пазари


И сръбското Кремиковци излезе от играта

US Steel продаде завода в Смедерово за 1 USD на Сърбия, правителството търси нов купувач

След Кремиковци още един металургичен комбинат гигант на Балканите излезе от голямата игра.  Това е заводът в Сърбия на американската компания US Steel.

За да не бъде закрит завода и 5 400 работници да останат на улицата, сръбското правителство изкупи от американците предприятието за символичната сума от 1 USD.  Информацията е на Асошиейтед прес.

През 2003 г. US Steel купи металургичното предприятие в Смедерево, на 60 км югоизточно от Белград, за 33 млн.USD. Американците инвестираха милиони в единствения и най-голям износител на Балканите. През 2010 година експортът на завода от 35 млн.USD, представляваше близо 10 % от целия сръбски износ на метали.

В резултат на глобалната икономическа криза обаче, предприятието понесе тежки загуби. През 9-те месеца на миналата година то работеше с много по-малко от годишния си капацитет от 2,2 милиона тона и акумулира загуби в размер на 73 милиона долара. Причините за тези огромни загуби мениджърите на компанията видяха в забавения икономически растеж и високите цени на суровините.

US Steel има и друг завод в региона, който се намира в Словакия и е доста печеливш, защото изработва по-високо качество стомана за автомобилната индустрия.

В момента сръбското правителство търси нов купувач на предприятието в Смедерово, а персоналът работи 4 дни в седмицата.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер