експорт > пазари


България и Индия подписаха протокол за задълбочаване на икономическото сътрудничество

През 2016 г. двустранната търговия между България и Индия достига близо 250 млн. щ.д.

За първите 11 месеца на 2017 г. стокообменът отбелязва ръст от 18%

България и Индия подписаха протокол за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Документът проследява българо-индийските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

Това стана по време на посещението на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в Индия за участие в Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

През 2016 г. двустранната търговия между България и Индия достига близо 250 млн. щ.д. През първите единадесет месеца на 2017 г. тенденцията се запазва и общият стокообмен отбелязва ръст от 18%, надвишавайки 247 млн.щ.д.

„За последните десет години стокообменът между България и Индия се е увеличил 3 пъти, но въпреки това все още не използваме целия потенциал, който имаме“, подчерта Александър Манолев.

В периода от провеждането на последната сесия на Смесената комисия през 2012 г. досега се забелязва активизиране на бизнес контактите между двете страни, нарастване на двустранната търговия и разширяване на инвестиционното сътрудничество, стана ясно от неговото изказване.

Редица български компании оперират успешно на индийския пазар. Наши фирми участват в изпълнението на проекти за над 500 млн. евро в Индия.

Сред успешните примери са „Ексайтъл” (Excitel Broadband) – българско предприятие, което е най-бързо развиващият се доставчик на интернет в Ню Делхи и Хайдерабад. Компанията работи с почти всички водещи доставчици на интернет в Индия (в 150 индийски града).

“Грийнзоун България“ бе сертифицирана заедно с техните индийски бизнес партньори за реализация на мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на виртуална канализационна мрежа в страната, включваща изграждане, инсталиране и поддръжка на стотици хиляди био-тоалетни в Индия.

През ноември 2014 г. бе пуснат в експлоатация нов български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2.2 млн. евро. Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия.

Българската компания „Хюве Фарма“ откри джоинт‐венчър завод в Индия за производство на ветеринарни фармацевтични продукти.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер