експорт > пазари


Иде ли международна търговска война, след като Тръмп подписа високите мита за алуминия и стоманата

Той определи дъмпинговия внос като „нападение срещу нашата страна“

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите.

Американският президент Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия, съобщиха световните агенции.

Новата мярка влиза в сила след 15 дни и не засяга единствено Канада и Мексико, въпреки че при предишни изказвания Тръмп коментираше, че ще обхваща всички страни.

Като "нападение срещу нашата страна" определи Тръмп дъмпинговия внос на стомана и алуминий. По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност.

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите. Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Не са известни обаче подробностите как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Reuters коментира, че този "жест" цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки в преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), по които засега няма напредък. Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за вноса на европейски коли.

Редица държави по света и най-вече от Азия изразиха опасения, че по-високите мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ имат потенциала да предизвикат международна търговска война. Причината е, че конкуренцията помежду им да търгуват със страната ще стане още по-ожесточена, а тези, които не успеят да продадат продукцията си, ще трябва да търсят други пазари за нея. Европейският съюз от своя страна е готов да отвърне на удара от страна на Вашингтон, въпреки че рискува да наруши някои от правилата на Световната търговска организация (СТО).

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер