експорт > пазари


САЩ са водещ световен износител на оръжие

Данните са от доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ)

Русия остава вторият по големина световен износител, следван от Франция и Германия

САЩ са водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света.

Данните са от доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. По оценките на СИПРИ световните оръжейни сделки са се увеличили с 10% в периода 2013-2017 година.

За този период Америка е доставила оръжие на най-малко 98 държави и е извършила 34 процента от световните продажби. Американският износ в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общия за света.

Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия изток, а една трета - за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби.

Данните сочат, че Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20% от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски износ е бил насочен към Индия, Китай и Виетнам.

На трето място е Франция, следвана от Германия и Китай.

Пет страни - Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай - получават малко над една трета от световните оръжейни доставки.

През наблюдавания период Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12%, като внася основно от Русия, САЩ и Израел.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер