експорт > пазари


Тръмп налага нови мита за вноса от Китай

Те ще бъдат в областта на технологиите, електрониката и телекомуникациите

Администрацията на САЩ обяви въвеждането на антидъмпингови вносни мита и върху един от видовете канадска хартия.

Очаква се до 23 март 2018 г. правителството на САЩ да представи нови мита за до 60 милиарда долара върху вноса от Китай, предава Ройтерс.

Според агенцията те ще бъдат в областта на технологиите, електрониката и телекомуникациите и ще касаят стоки, американска интелектуална собственост. Възможно е новите ограничителни мерки да преминат през период на обществено обсъждане.

Ройтерс припомня, че тарифите върху вноса в САЩ на стомана и алуминий обаче влизат в сила от същата дата (23 март) и за тях нямаше обсъждане.

Китай има огромен излишък от 375 милиарда долара годишно в търговията със Съединените щати, отбелязва още Ройтерс.

През януари Доналд Тръмп каза пред агенцията, че обмисля да наложи голяма "глоба" на Китай заради предполагаеми кражби на интелектуална собственост. Той обвини китайското правителство, че принуждава американските компании да прехвърлят интелектуална собственост в Китай, за да получат възможност да правят бизнес там.

Седмица преди това администрацията на САЩ обяви въвеждането на антидъмпингови вносни мита и върху един от видовете канадска хартия, която се използва при печатане. Вносът й е достигнал до обща сума от 1.27 млрд. долара през 2016 г. и според търговското ведомство във Вашингтон продуктът се продавал на пазарите в страната на много по-ниска от нейната реална цена.

Митата ще са в размер на около 22% и са предварителни, като предстои провеждането на допълнително разследване, което ще завърши през август. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер