експорт > пазари


Изнесли сме машини и оборудване за 3,8 млрд. евро през 2017 г.

Делът на тези стоки в общия ни експорт устойчиво расте и за миналата година те са формирали близо 15% от националния износ

Данните изнесе заместник - министърът на икономиката Александър Манолев. Той откри Международната изложба за машиностроене и металообработка Mach Tech & InnoTech Expo, която се провежда от 26 до 29.03. в Интер Експо Център - София.

Износът на машини и оборудване през 2017 г. отбелязва ръст от 12% и възлиза на над 3,8 млрд. евро.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на международното изложение „MachTech & InnoTech Expo“.

„Машиностроенето създава работа на хиляди, като се очаква секторът да нарасне през следващите години поради постоянно развиващите се интелигентни технологии“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му важен индикатор за конкурентостта на българската продукция на световния пазар е фактът, че отчитаме постоянно увеличение на износа на такива стоки.

Делът им в общия ни експорт устойчиво расте и за миналата година те са формирали близо 15% от националния износ.

„Всичко това показва не само, че сме конкурентноспособни, но и че все по-голям дял в икономиката ни заемат сектори с висока добавена стойност“, каза още Александър Манолев.

Международната изложба за машиностроене и металообработка Mach Tech & InnoTech Expo се провежда за осма поредна година в Софияв, като участие взимат над 120 компании и се очакват над 4000 посетители. Освен представители от България, участие във форума ще вземат и изложители от Австрия, Румъния, Унгария, Полша, Турция, Швеция и Китай.

По време на изложението компаниите в бранша ще представят и ще се запознават с новостите в металообработката, лазерните технологии, машинното проектиране, индустриалната автоматизация, електроника и проектиране.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер