експорт > пазари


Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. eвро

За 2017 г. двустранната търговия е почти 4 млрд. eвро, а турските инвестиции са в размер на 80.8 млн. евро

„Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни“, казва Емил Караниколов, министър на икономиката.


Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%“.

Данните изнесе министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Българо-турски бизнес форум в Истанбул. На форумът участваха над 150 български и турски фирми.

За периода 1996 – 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80.8 млн. евро.

„Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни“, подчерта Караниколов. Тя заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. Географската близост и потенциалът на пазарите предопределят висока активност между българските и турските фирми. За 2017 г. двустранната търговия е почти 4 млрд. евро.

По време на форума министър Караниколов съобщи, че с Решение на МС на Република България е определен за съпредседател от българска страна на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество. От турска страна беше отправено предложение в началото на следващата година във Бурса да се състои следващият бизнес форум.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер