експорт > пазари


България е изнесла стоки за 8 020.5 млн. лв. за първите два месеца на годината

Износът за трети страни намалява с 20.9%

Основните ни партньори са Турция, Китай, САЩ, Македония и Руската федерация, които формират 56.7% от износа за трети страни.


За периода януари - февруари 2018 г. от България са изнесени стоки общо на стойност   8 020.5 млн. лв. и в сравнение със същия период на предходната година износът се увеличава с 2.9%, сочат предварителните данни на НСИ.

През февруари 2018 г. общият износ възлиза на 3 828.2 млн. лв. и намалява с 5.3% спрямо същия месец на предходната година.

За същия период износът ни за трети страни намалява с 20.9% и е на стойност 2 240.9 млн. лева.

Основните ни търговски партньори са Турция, Китай, Съединените американски щати, бившата югославска република Македония, Сърбия и Руската федерация, които формират 56.7% от износа за трети страни.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2017 г. е отбелязан в секторите „Машини, оборудване и превозни средства“ (19.9%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“1 (15.2%).

При „Минерални горива, масла и подобни продукти“ се отчита най-голям спад с 68.9%, както и в сектора „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ - 52.8%.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - февруари 2018 г. е отрицателно и е в размер на 1 242.5 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 984.7 млн. лева.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер