експорт > пазари


Южна Америка е най-привлекателна за пътувания

Има спад на туристическия поток към Северна Африка и Близкия Изток, причинен от несигурността в региона


Южна Америка е била най-предпочитана за пътувания през 2011 година. Там туризмът е отбелязал растеж от 10 %, сочат данните на Световната организация по туризма, цитирани от АФП, ДПА и БТА.

В Европа, Азия и Тихоокеанския регион броят на туристическите посещения е нараснал с 6%. През 2011 година Европа е била посетена от 503 милиона туристи. Най-висок растеж на посещенията- 8 % отбелязват Централна, Източна и Средиземноморска Европа . Азия и Тихоокеанският регион са привлекли 216 милиона туристи, като Южна и Югоизточна Азия са начело с растеж от 9%.

В Северна Африка и Близкия изток обаче туризмът отчита спад от съответно 12% и 8%. Световната организация обяснява понижението в тези региони с народните вълнения.

Като цяло обаче международният туризъм отбелязва растеж от 4,4% за миналата година, като туристическите посещения са достигнали 980 милиона въпреки икономическата стагнация заради световната криза, съобщават от Световната организация по туризма, цитирани от БТА.

Американците отчитат ръст от 4% до 156 милиона туристически посещения. В Южна Америка той е 10%, в Централна Америка и Карибския регион - съответно 4% и 3% в Северна Америка. Африка е посрещнала 50 милиона туристи. Туризмът на юг от Сахара отбелязва ръст от 7% за разлика от северната част на континента.

Световната организация по туризма прогнозира през 2012 година ръстът да продължи, макар и с по-бавен темп - между 3 и 4%.

 

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер