експорт > международни изложения


Балканският винен конкурс и фестивал поставя рекорд - 700 проби от 11 страни

За седми път София ще е столица на балканското вино

За първи път в журито ще има  истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.


Вече седем години на голямата винена сцена - Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) се наложи като форума с отлични вина, престиж и популярност на вината от региона, неизменна и важна част от които са българските.

Всяка година интересът към събитието растe както от страна международното жури, което и тази година е много силно (4 Masters of Wine и 1 Master sommelier), така и от страна на многобройните вносители, търговци, медии и винени любители. Очакват се около 700 проби от 11 страни. Това е рекорд до този момент. За първи път в журито ще има  истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.

От тази година регламентът на BIWC е променен -  вината ще се оценяват по 100 – точковата система (до момента оценяването беше извършвано по 20 – балната система). Прибавя се още един медал: Double Gold. Промяната в регламента е важна, защото повечето изби използват 100 - балната система като маркетингов инструмент и така с гордост ще могат да показват точките си. От друга страна използването на новия медал Double Gold ще позволи на изключителните вина да блеснат и така ще улесни процеса за определяне на трофеите в отделните категории на конкурса.

Традиция за Балканския винен фестивал е да излиза с много силна съпътстваща програма. Тази година любителите на балканското вино ще имат възможността да посетят 5 майсторски класа, водени от международното жури.

Бордо срещу български бордо блендове – едно повторение на тейстинга от 1976 Г., лектор: Граф Джон Салви MW


Един от най – интересните майсторски класове, в който единствения благородник сред носителите на титлата Master of Wine , ще съпостави топ вина от Бордо с топ български бордо блендове. 

Турция  през чашата на Иса Бал, лектор: Иса Бал MS

За първи път в журито се включва Master Sommelier - Иса Бал, който през 2008 година завоюва титлата “Най-добър Сомелиер на Европа” на проведеното състезание в София. Още тогава той посвети титлата си на балканското вино. 

Лятно вино от Атика: Саватиано – новият гръцки тренд, лектор: Константинос Лазаракис MW, председател на BIWC

Един малко познат у нас бял сорт Саватиано, който носи в себе си полъха на гръцкото море и свежестта на морските вълни ще бъде прдставен от председателя на международното жури на BIWC 2018.

Eлегантен, но и мощен: Запознайте се със сръбския Прокупац, лектор: Игор Лукович


Игор Лукович е сред най-известните имена на сръбското вино. Той ще представи най-добрите вина  от местния червен сорт Прокупац, който ще допадне много на любителите на регион Бургундия.

9 ½ Пино Ноар-а от България, лектор: Марин Атанасов


И една българска гордост – българските пино ноари, преставени от соомелиера и бранд амбасадор на българските вина в Съединените Щати, Марин Атанасов.

И тази година Балканския винен форум подкрепя международното движение #winelovers against cancer, което наброява 25 000 души от целия свят. Известни жени от България ще облекат специалната фанелка и ще отправят своето послание в социалните мрежи. На фестивала всеки може да закупи такава фанелка, като средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на жени, които се борят с рака на гърдата.

Информация за събитието и всички новини около него, може да намерите на сайта на BIWC: www.balkanswine.eu


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер