експорт > пазари


130 млн. евро са германските инвестиции у нас за 2017 година

Отчитаме рекорден стокообмен в размер на 7,295 млрд. евро

От  Германо-българската индустриално-търговска камара посочват, че за първа година в ежегодната анкета, която провеждат за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място.

130 млн. евро са германските инвестиции в България за 2017 г., стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

„Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7, 295млрд. евро и ръст от 10%. Сигурен съм обаче, че можем да постигнем и още по-добри резултати“, заяви министър Караниколов.

По време на срещата с представителите на немските компании в България бяха обсъдени въпроси свързани с административната тежест, недостига на кадри за бизнеса, както и предизвикателствата пред индустрията с навлизането на цифровата трансформация, т.нар Индустрия 4.0.

От ГБИТК изтъкнаха, че за първа година в ежегодната анкета, която провеждат за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място. Икономическият министър  подчерта, че по темата се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за внос на кадри от държави, където има големи български общности в чужбина  и даде за пример междуправителствените спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер