експорт > пазари


Изнесли сме мебели за 335 млн. евро

Близо 3% от добавената стойност на икономиката се дължи на този бранш

„Очакваме растеж около 3% в глобален аспект, а в България около 4 %“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изложенията „Светът на мебелите“ и „Техномебел“.

Износът на мебели през 2017 г. е 335 млн. евро, производството е около 1 млрд. лв. и близо 3% от добавената стойност на икономиката се дължи на този бранш.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на първия национален дебат „Дизайнът срещу интериора“, който се проведе в рамките на изложенията „Светът на мебелите“ и „Техномебел“.

Той подчерта, че световната икономика в момента е в период на растеж.

„Очакваме растеж около 3% в глобален аспект, а в България около 4 %. Амбицията на Министерство на икономиката е да надминем тези данни“, изтъкна още той.

Зам.-министърът припомни, че в момента тече един много сериозен процес на дигитализация на икономиките и отправи апел към бизнеса да има повече иновации в сектора, за да бъдат по-конкурентоспособни на световните пазари. По думите му големите и малките фирми изпитват трудности да разберат в кои технологии да инвестират и как да осигурят финансиране за тяхната цифрова трансформация.

По време на събитието зам.-министър Борисов спомена и за мерките, които Министерството на икономиката предприе през последната една година за подобряването на административната среда и намаляване на административната тежест. Той се спря и на подкрепата, която държавата оказва във финасирането към малки и средни предприятия по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер