експорт > пазари


ЕС трябва да е готов да реагира на митата на САЩ

Лидерите на трите най-големи икономики проведоха телефонен разговор за възможните последствия от американските мита, които влизат в сила от 1 май

„Европа ще бъде засегната, но при високотехнологичните продукти това няма да се случи. Щатите трудно ще намерят реален техен заместител. Тези продукти ще продължат да бъдат внасяни в САЩ, американският пазар ще остане отворен за тях“, коментира пред exporter.bg Антон Петров, председател на УС на БАМИ.

Трите най-големи икономики в ЕС – Германия, Франция и Великобритания, са съгласни, че Брюксел трябва да има готовност да реагира на вносните мита, наложени от САЩ, съобщават световните агенции.

„ЕС трябва да е готов да реагира бързо и ефикасно, ако се наложи“, се коментира в съобщение, разпратено след телефонните разговори между френския президент Емануел Макрон, британския премиер Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел относно възможните последствия от новите американски мита.

Очакванията са наказателните мита на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от Европа да влязат в сила от 1 май. Преди месец Вашингтон обяви, че ще наложи мита от 25% за вноса на алуминий и 10% за вноса на стомана от редица страни, включително и от ЕС. От САЩ заявиха, че са въвели митата от съображения за националната сигурност на страната и ги определиха като „защитни тарифи“ по правилата на Световната търговска организация (СТО).

На срещата с Емануел Макрон миналата седмица Доналд Тръмп не даде никакви индикации дали смята да изключи ЕС от планираното увеличение на митата, а според данни на Франс Прес през 2017 г. Съюзът е изнесъл алуминиеви и стоманени продукти в САЩ на стойност 7,7 млрд. долара.

„Решението на Тръмп ще доведе до голямо преразпределение на пазарите“, заяви в интервю за exporter.bg Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България.

Според него тези количества стомана, които няма да влязат в Щатите, трябва да се разпределят в други страни. И това вече е притеснително за Европа и България, защото един от най-големите доставчици на стомана в САЩ е Турция.

Турция изнася за Щатите близо 5 млн. тона стомана. В момента американския пазар става силно ограничен за съседите от Босфора, при което първия ефект от санкциите вече е налице, коментира още Антон Петров.

Цените на стоманата в Турция ще започнат да падат и да подбиват тези в региона, защото турските производители ще търсят реализация на липсващите количества в техния експорт. Това ще наруши балансите и възможностите за нормална пазарна реализация и силно ще рефлектира както в Европа, така и в България.

В момента ЕС внася около 40 млн. тона метал, което е най-високото количество в цялата история на общността. Едни допълнителни 5 млн. тона биха довели до намаляване на производството в ЕС и до затваряне на металургични предприятия. „Това, което се случва, е много опасно и ще има тежки последици“, прогнозира председателят на БАМИ.

Снимка: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер