Банер

за ценители > винен бизнес


Винарска изба „Едоардо Миролио“ смая винения елит с единственото по рода си „Simposio del Vino“

Избата представи някои от  бъдещите визии на своите емблематични вина като серията Еленово и новата серия „Heritage wine“, които предстоят да излязат скоро на пазара.

На изисканото събитие беше отбелязан и 20-годишния юбилей от планирането на проекта за закупуване на лозя в България.

На изключително изискано събитие Винарска изба „Едоардо Миролио“ събра всички свои бизнес партньори, приятели, любители и ценители на качествените български вина. Гостите имаха възможността първо да дегустират всички вина, които произвежда избата и след това да присъстват на  официалната част.

Единственото по рода си „Simposio del Vino“* представи някои от  бъдещите визии на своите емблематични вина като серията Еленово и новата серия „Heritage wine“, които предстоят да излязат скоро на пазара. Избата отбеляза и 20-годишния юбилей от планирането на проекта за закупуване на лозя в България. По време на събитието беше представена малка част от колекция пролет-лято 2018 г. на модна къща „Дика“.

„Работата на енолога е да усети своя тероар и да прибере гроздето, като запази качеството му, докато стигне до чашата. С тези вина споделям целия характер, който предоставя тероара в с.Еленово", казва Едоардо Миролио.

В края на 2017 г. „Дика“ стана част от голямото семейство на фамилия Миролио.

 

За доброто настроение и вдъхновение на винения елит се грижеше един от най-добрите италиански изпълнители на джаз – Матео Бранкалеони и неговият суинг бенд.

„Работата на енолога е да усети своя тероар и да прибере гроздето, като запази качеството му, докато стигне до чашата. С тези вина споделям целия характер, който предоставя тероара в с.Еленово.“

Едоардо Миролио

* Още древните римляни са наричали със звучното име "симпозиум" веселите вечерни сбирки с вино и храна, на които в по-неформална атмосфера са дискутирали различни теми. Домакините от избата посрещаха всички, за които хубавото вино и модата  са важна част от живота им и за които разговорите с чаша в ръка и срещи с интересни хора са приятно занимание.

Доброто начало


Винарска изба „Едоардо Миролио“ започна годината с две големи награди. Пино ноар резерва 2013 спечели престижното 2-ро място в класацията на  DiVino Топ 50 за 2017 г.

Франко Миролио, син на Едоардо Миролио, направи специално обръщение към гостите на вечерта, които наистина се почувстваха много специални.

А за поредна година избата грабна Златен ритон на Винария 2018 г. Совиньон блан 2017 получи голямата награда в категория Бели млади вина.

 

Пино ноар резерва 2013 е един от най-добрите пино ноари, правени някога в България. Виното е с характерния за сорта прозрачен керемидено-червен цвят в развитие, притежава меки танини, богат многопластов аромат на червени плодове и изключителен баланс.

Историята на един предизвестен успех


От засаждането си до днес пино ноарът на Винарска изба „Едоардо Миролио“ е един от най-награждаваните и харесвани сортове на избата, както в България, така и по света.

Когато през 2002 г. световноизвестният италиански производител на текстил и вино Едоардо Миролио решава да създаде изба в България, в регион Тракийска низина, той безрезервно е вярвал в тероара, бил е вдъхновен от изключително благоприятните почвени и климатични условия за производство на качествени вина.

Задълбочените анализи и проби на почвите в микрорайона на с. Еленово доказват това по безспорен начин. Тероарът е уникален за България и е еднакво подходящ за отглеждане, както на червени, така и на бели сортове грозде.

Лозята ограждат винарната от всичките й страни, спускайки се по склоновете на село Еленово.

Видът на почвените слоеве, физико-химичният им състав и микроклиматът на хълмистатата местност с лозята разположени на над 400 метра надморска височина на хълма „Св. Илия“, предоставят необходимите условия за производството на грозде с изключително качество. Почвите са пясъчливо-глинести, сиви горски и канелени горски. В тях има отличен въздушен дренаж, който способства за доброто провеждане на борбата с болестите и вредителите. Този дренаж е предпоставка  за получаване на грозде с високо качество.

Лозовите масиви са изградени от елитен френски и от български посадъчен материал. Изключително богат е сортовият състав на отглежданото грозде. Застъпени са както някои традиционни български сортове като Мавруд, Рубин, Мелник, Букет, така и едни от най-популярните международни сортове като Пино ноар, Каберне Совиньон, Мерло,  Каберне Фран, Шардоне, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон Блан, Вионие и др. Всички те са внимателно подбрани, спрямо тероара в с.Еленово.

За доброто настроение и вдъхновение на винения елит се грижеше един от най-добрите италиански изпълнители на джаз – Матео Бранкалеони и неговият суинг бенд.

Не прави изключение и сорт Пино ноар. Той е засаден на първия масив на избата през 2002 г. в района на с.Еленово, а първата реколта от него е бутилирана през 2004.

 

Насажденията започват точно от този сорт грозде, защото по това време той липсва на българския пазар и е било истинско предизвикателство да се работи с  него, тъй като е един от най-трудните сортове.

От засаждането си до днес пино ноарът на Винарска изба „Едоардо Миролио“ е един от най-награждаваните и харесвани сортове на избата, както в България, така и по света.

Пино ноарът е десетият най-отглеждан сорт в света. Известно, е че той е класически червен сорт от Бургундия – френски район, който винаги е бил еталон за производството на тези вина. От около дванадесет години насам, обаче интересът към българското вино от пино ноар дава известно основание да се размишлява за българската интерпретация на този силно харесван от винолюбителите сорт.

Типичен пример за това е климатът в с.Еленово, който се оказва изключително подходящ за него, тъй като има голяма температурна разлика между деня и нощта. Средната стойност на валежите благоприятстват за отглеждането на лозята. Доста е ветровито и не е много влажно. Районът е по-хладен и това е предпоставка за запазване  на киселини, което гарантира свежестта на виното. От друга страна, обаче напъпва рано и зрее сравнително рано.

Сред най-добрите български образци в стилистиката на бургундските класики е виното „ЕМ Пино ноар резерва“. В ароматът му доминират червени плодове – зрели черни череши и ягоди. Той е многопластов. При отлежаване плодовите аромати отслабват и започват да изпъкват т.нар. землисти тонове - сушени листа, дим, подправки и лек мускусен нюанс. Пино ноар – резервата на Винарска изба „Едоардо Миролио“ старее интересно, променливо и сложно.

В избата се произвежва и Пино ноар в по-масовата серия – „ЕМ“. Това вино е с червен цвят с керемидено-кафяви нотки. Вкусът му е комплексен, с елегентен екстракт от череши, допълнен от нотки на дъб и пушек. Плътен ванилов крем, сладки танини и дълъг послувкус характеризират това уникално вино.

За първи път досега екипът на "Едоардо Миролио" представи родословно дърво на избата в България. Пред него се снимаха гостите на вечерта.

Освен червено вино от този сорт, винарната произвежда също така бяло ЕМ блан де ноар и розе – ЕМ розе де ноар.

ЕМ Блан де Ноарът е интересното бяло вино от червено грозде. Той има свеж и деликатен аромат на ябълка и ягода, подплатен с фини нотки на пушек. Това е вино с индивидуалност и характер.

ЕМ Розе де Ноар е едно най-предпочитаните розета сред винолюбитилите. Ароматът е много фин, пикантен, плътен и плодов. Долавят се аромати на ягода, съпътствани от тонове на червена череша и сухи листа. Вкусът е елегантен и с много добре балансирани киселини.

Пино ноарът, заедно с шардоне влизат в състава на висококачествените пенливи вина, които избата произвежда по класически метод - Брут Розе (100% Пино нор), бял Брут ( 80% Пино ноар и 20% Шардоне ), Брут Зеро-без захар (80% Пино ноар и 20% Шардоне) и Брут блан де Блан (100% Шардоне).

Събирането на реколтата от Пино ноар и Шардоне, използвани в различни съотношения според различните видове естевено пенливо вино, се извършва към края на август, когато захарността на плода е 10 - 10,5 %. Гроздето от лозята на избата е натурално обогатено и това придава на вината, получени чрез класическия метод, неповторима елегантност и свежест, с които ясно се отличават от останалите вина на пазара.

Отглеждането на плодородно и качествено лозе не може да се импровизира. Изисква се много, труд, страст, опит и  познания. Безспорно комбинацията между пиемонтския стил на винопроизводство и впечатляващия българския тероар е изключително успешна. През 2015 г. списание „Decanter” написа: „Те намериха Бургундия в България“.
 


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер