бизнес > Brexit


Законността на митническия съюз на Тереза Мей под въпрос

Шотландия има опасения за катастрофален Brexit

И ЕС, и Обединеното кралство, се нуждаят от споразумение, за да продължи търговията между най-големия търговски блок в света и шестата по големина световна икономика.

Депутатите в Лондон проверяват дали планът на Тереза Мей за търговия с ЕС след Brexit е законен според международното право. Това съобщи вицепремиерът Дейвид Лидингтън, цитиран от The Independent.

Той призна също, че някои високопоставени министри са изразили „сериозна критика по техническите подробности” зад обмисляното от британския премиер т.нар. „митническо партньорство” с ЕС. По думите на Лидингтън ще отнеме около седмица подготовката за цялостно оценяване на плана за партньорство, както и какви биха били последиците от пълно отцепване от митническия съюз на ЕС.

Британските медии по-рано писаха, че британският министър по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис също е предупредил Мей, че оставането на Великобритания в митническия съюз би могло да е незаконно. Ако страната остане във въпросния съюз, тя ще трябва да събира мита от името на ЕС, които да влизат в бюджета на Блока.

Ден по-рано шотландският първи министър Никола Стърджън изрази мнение, че неспособността на британския премиер Тереза Мей да излезе с последователна позиция за Brexit означава, че Обединеното кралство рискува да навлезе в спирала към Brexit без споразумение с Брюксел, което би имало катастрофални последици.

Според нея в Лондон няма мнозинство за т.нар. „твърд Brexit”, след който Великобритания да прекрати всякакви икономически отношения с ЕС. Същевременно обаче страната е навлязла в инерция, която може да я тласне или към „мек Brexit”, или към Brexit без никакво споразумение.

Шотландският лидер обяснява, че в Лондон определено има мнозинство, което иска „меко” излизане от ЕС, и в един момент тези хора ще трябва да надигнат глас. „Опасността е, че целият процес по Brexit ще се провали преди те да изразят позицията си, защото времето изтича”, коментира Стърджън, цитирана от Reuters.

И ЕС, и Обединеното кралство, се нуждаят от споразумение, за да продължи търговията между най-големия търговски блок в света и шестата по големина световна икономика. Засега единствените надежди са преходен период до 2020 г. да опази търговски поток помежду им. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер