експорт > пазари


Антон Петров: Количествата стомана, които няма да влязат в Щатите, трябва да се разпределят в други страни

„Това вече е притеснително за Европа и България“, коментира за exporter.bg Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България

„Решението на Тръмп ще доведе до голямо преразпределение на пазарите“, прогнозира Антон Петров.

Считано от 1 юли полунощ, Вашингтон ще наложи по-високи мита за внос на алуминий и стомана от ЕС, Канада и Мексико. Стоманата ще бъде облагана с 25 процента, а алуминият с 10 процента.

„Количествата стомана, които няма да влязат в Щатите, трябва да се разпределят в други страни, а това вече е притеснително за Европа и България“, коментира за exporter.bg Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България.

„Решението на Тръмп ще доведе до голямо преразпределение на пазарите“, прогнозира още Петров.

На въпрос на exporter.bg: Как ще се отрази това развитие в световен план на българската металургия и на предприятията от Вашата група „Виохалко“?, Антон Петров отговори следното: „По същия начин, както и на Европа. Нашата „Стомана Индъстри“ е единственият стоманопроизводител в България, който прави течна стомана. Когато се повишават цените на суровината, а падат продажните цени на готовата продукция, самите маржове се стопяват. И тогава е въпрос доколко можеш и докъде можеш да издържиш“.

ЕС, Мексико и Канада: Реакции и контрамерки


Юнкер: Лош ден за световната търговия


„Съединените щати решиха да не продължат изключението от митата, което важеше за Европа. Това е лош ден за световната търговия. Европейският съюз не може да остане пасивен. Незабавно ще внесем искане за уреждане на спор в Световната търговска организация. А в следващите часове, ще обявим контрамерки. Това, което могат да направят те, можем да направим и ние. Абсолютно неприемливо е в световната търговия, държава да налага мита едностранно”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Хайко Маас: Отговорът на "Америка на първо място" е "Обединена Европа“


Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас реагира остро на решението на САЩ да въведат мита върху вноса на стомана и алуминий от страните от Общността, обещавайки обединен европейски фронт срещу протекционистичните мерки на администрацията на Доналд Тръмп, предава AFP.

ЕС се закани да наложи 25% мито върху фъстъченото масло, уискито и дънките от САЩ. Това поражда опасения за начало на търговска война, която често води до увеличаване на цените за дребните потребители.

Мексиканското министерство на икономиката обяви еквивалентни мита за стоки, вариращи от стомана през лампи до ябълки, "до размер, съответстващ на нивото на въздействие" от американските мита.

Около 90 % от канадския износ на стомана е към Щатите

Преди обявяване на ответните мерки на Канада източник разкри, че кабинетът е провел заседание в сутрешните часове на деня, за да обсъди подходящ отговор на американските тарифи. Около 90% от канадския износ на стомана е към САЩ, според Канадската асоциация на производителите на стомана. Стоманата се произвежда в пет провинции, но промишлеността е силно концентрирана в щата Онтарио.

Канада отговори на решението на САЩ да въведат мита на вноса на алуминий и стомана с налагането на свои тарифи, съобщава вестник The Globe and Mail, цитиран от агенция „Фокус“. Министърът на външните работи Кристия Фрийланд обяви, че Канада ще събере 16,6 млрд. долара от вноса на стомана, алуминий и други продукти от САЩ, включително кленов сироп, бира и уиски.

Съответното съобщение бе направено съвместно с министър-председателя Джъстин Трюдо, часове след като американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди, че САЩ налагат тарифи от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий, считано от 1 юни. Правителството на Канада ще проведе консултации за плана в срок до 15 юни. Новите канадски тарифи ще бъдат прилагани от 1 юли. Трюдо определи американските аргументи за решението като „неприемливи“ и нарече тарифите „обида за канадците, загинали в битка заедно с американците".

Антон Петров: Кризисно е. Надявам се да се намери решение


„Искам да отбележа още един много важен аспект. Когато налагаш такива мита, следва, че вътрешното производство на стомана в Щатите трябва да се увеличи, за да компенсира недостига, който е бил покриван с внос. А това означава, че ще се търси повече скрап – суровината необходима за производството на стомана. В същото време Америка е един от най-големите износители на скрап в света и то главно за Турция“, отбелязва пред exporter.bg Антон Петров.

И допълва: „САЩ ще трябва да намали износа на скрап, което ще доведе до обратната тенденция - да се повиши цената на суровината.Така че от една страна имаме повишаване на цените на суровината, а от друга понижаване на цените на готовата продукция. А това много наподобява на кризисните години 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 и 2015-та, когато Китай излезе със свръхпроизводство и заля света с едни 100 млн. тона стомана. С две думи - кризисно е. Надявам се да се намери решение“.

Снимка: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер