политика > бизнес среда


Държавата ще толерира

енергия от биомаса и ВЕЦ

Бъдещето е на възобновяемите източници, но в момента токът от тях е скъп за българина, смята премиерът

На работен обяд с членовете на Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов препоръча на инвеститорите да се поукротят в напъните си с нови проекти за добив на енергия от възобновяеми енергийни източници.Според Борисов българинът не бива да плаща толкова скъпа енергия, защото е най-бедният в Европа. “От АЕЦ “Козлодуй” изкупуваме енергията по 42 лв. за мегаватчас, докато зелената се купува по 500-800 лв.”, аргументира се премиерът.

Той припомни, че до 2020 г. 20% от електроенергията трябва да идват от възобновяеми енергийни източници, но нищо не налага още сега да изпълним целия капацитет, защото технологиите все още са скъпи. “Зелена енергия ще направим, още соларни паркове и ветрове ще направим, но когато сами произвеждаме батериите”, обеща Борисов. Според него България има по-голям интерес от добиването на енергия от биомаса и ВЕЦ.

Тенденция

Световни анализатори: прогнозират

спад в производството на биогорива

 

В същото време от Международната агенция по енергетика обявиха, че през 2011 г. за първи път от последните 10 години произведените обеми биологично гориво са намалели в световен мащаб. През миналата година дневното производство на биогорива е достигнало 1,819 млн. барела при 1,822 млн. барела през 2010 г.

Според експерти, че основната причина за този спад е в прекратяването на действието на системите за субсидиране на горива от растителен произход в САЩ и Бразилия.

Анализаторите прогнозират, че тенденцията за понижаване на производствените обеми ще се запази и дори ще се задълбочи, което на свой ред е в състояние да увеличи търсенето на петрол в световен мащаб през следващите няколко години.

Намаляването на произвежданите обеми биогорива става на фона на криза в друга област на алтернативната енергетика – получаването на енергия от слънчевата светлина.

Заради прекратяването на действието на субсидиите и данъчните облекчения много компании от Европейския съюз и САЩ, работещи в областта на преработване на слънчевата енергия, се разориха през последните 12 месеца. 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер