експорт > пазари


Българският износ за Великобритания се е удвоил за последните 10 години

Той отбелязва устойчив ръст от 2007 г. насам, надхвърляйки 650 млн. евро през 2017 г.

България и Великобритания ще обменят опит в привличането на чуждестранни инвестиции.

Българският износ за Великобритания отбелязва устойчив ръст през последните години надхвърляйки 650 млн. евро през 2017 г. Това е почти двойно увеличение в сравнение с 2007 г. и над три пъти ръст в сравнение с годините преди приемането ни в ЕС. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Грег Хендс, заместник-министър на икономиката на Великобритания.

България и Великобритания ще обменят добри практики и опит между службите си по търговско-икономически въпроси, бе договорено по време на разговора. Предстоят да се уточнят детайлите на това взаимодействие, но Великобритания принципно подкрепя предложението. Това ще ни помогне и ние да разберем по-добре българския пазар, още повече, че не малък брой британски компании оперират на него, посочи Грег Хендс.

Двамата обсъдиха и потенциала за увеличаване на двустранния стокообмен, както и очаквания ефект от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. „Великобритания винаги е била наш важен партньор и се надявам не само да запазим добрите си икономически връзки, но и да работим за надграждането им“, каза българският заместник-министър. По думите му все повече компании от България реализират успешен експорт за островната държава.

Грег Хендс подчерта, че Великобритания ще продължи да бъде икономически свързана с България и Европа. Той изрази готовност за участие в общи събития и инициативи в сектори от взаимен интерес. Двамата обсъдиха и очаквания ефект  върху европейската икономика от търговската политика на САЩ.

Един от секторите, в които български компании успяват да се наложат и развиват във Великобритания е този на информационните и комуникационните технологии. Друг успешен български пример в Обединеното Кралство е на компания за климатизация, която е изпълнявала поръчки не само за редица частни клиенти, но и за общински болници и дори за Кралските Военновъздушни сили. В Лондон заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с представители на три български компании, които развиват успешен бизнес на Острова – „Дамвент“, „Телелинк“ и „International Business Alliance“.

Зам.-министър Манолев ги поздрави за резултатите, които постигат и обсъди с тях трудностите, които срещат. „Подобни срещи носят особен заряд, защото показват, че българските предприемачи са успешни, дори на най-големите и конкурентни пазари“, каза той. По думите му основна цел на екипа на Министерството на икономиката е да се поддържа връзка с тези представители на бизнеса и да се работи за създаване на механизъм за взаимопомощ на други български компании, които планират да излязат на съответния пазар. „Министерството на икономиката и Службата ни по търговско-икономическите въпроси са на ваше разположение, за да ви подкрепяме в трудностите, които срещате“, подчерта той по време на срещата.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер