експорт > пазари


Емил Караниколов: България търси карго оператор

Шан Юин, председател на Комисията по търговия на Шанхай, е изразила мнение, че в Шанхай има много силни компании в оперирането на карго летищата и те имат голямо желание да инвестират в чужбина

По думите й предстоящото първо изложение за вносни стоки в Шанхай през ноември е чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството и извличане на максимални дивиденти за двете страни.


Министърът на икономиката Емил Караниколов е провел работна среща с председателя на Комисията по търговия на Шанхай Шан Юин. Визитата е част от официалното посещение на министъра в Китай.

По време на разговора двете страни са изразили задоволство от установеното трайно и ползотворно сътрудничество между Министерството на икономиката и Комисията, подкрепено с няколко Меморандума през последните години, съобщава сайтът на икономическото министерство.

„Вярвам, че днешната среща ще затвърди още повече отношенията на България с най-големия финансов и икономически център на Китай“, сподели министър Караниколов. Той онагледи приоритетите в развитието на българската икономика, свързани с увеличаването на преките чуждестранни инвестиции и ръстта на БВП. Икономическият министър изложи макроикономическите показатели на България, правещи я доверен и сигурен партньор.

Двете страни да се договорили за сътрудничество в области от взаимен интерес като индустрия, туризъм и култура. Министър Караниколов е поставил въпроса за това, че България търси карго оператор. Шан Юин от своя страна е изразила мнение, че в Шанхай има много силни компании в оперирането на карго летищата и те имат голямо желание да инвестират в чужбина. Тя е поела ангажимент да съдейства на българската държава в тази посока.

По думите й предстоящото първо изложение за вносни стоки в Шанхай е чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството и извличане на максимални дивиденти за двете страни. На изложението през ноември участие ще вземат над 130 държави, а България ще бъде представена от 36 фирми. “За нас е важно да стигаме до качествени стоки от други пазари, а търговията между България и Шанхай нараства с 20% всяка година, но потенциалът е много по-голям, което е знак, че двете страни поддържат тесни икономически връзки”, уверила Шан Юин.

Стокообменът между България и Китай

За периода 2006-2016 г. износът ни за Китай нараства близо 7 пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 516 млн. щ.д. през 2016 г. Вносът от Китай също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2016 г. е приблизително 1 млрд. и 154 млн. щ.д.). Въпреки, че през последните 3 години се отчита спад в българския износ за Китай и в двустранния стокообмен като цяло, Китай заема второ място, след Турция, сред експортните ни дестинации извън ЕС. Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия.

За 2017 г. двустранният стокообмен се равнява на 1956.7 млн.щ.д. (ръст от 17.2% спрямо 2016 г.), от които български износ на стойност 714.7 млн. щ.д. (увеличение от 38.5%) и внос на стойност 1242.0 млн. щ.д. (+7.6%).

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер