експорт > пазари


Емил Караниколов: България търси карго оператор

Шан Юин, председател на Комисията по търговия на Шанхай, е изразила мнение, че в Шанхай има много силни компании в оперирането на карго летищата и те имат голямо желание да инвестират в чужбина

По думите й предстоящото първо изложение за вносни стоки в Шанхай през ноември е чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството и извличане на максимални дивиденти за двете страни.


Министърът на икономиката Емил Караниколов е провел работна среща с председателя на Комисията по търговия на Шанхай Шан Юин. Визитата е част от официалното посещение на министъра в Китай.

По време на разговора двете страни са изразили задоволство от установеното трайно и ползотворно сътрудничество между Министерството на икономиката и Комисията, подкрепено с няколко Меморандума през последните години, съобщава сайтът на икономическото министерство.

„Вярвам, че днешната среща ще затвърди още повече отношенията на България с най-големия финансов и икономически център на Китай“, сподели министър Караниколов. Той онагледи приоритетите в развитието на българската икономика, свързани с увеличаването на преките чуждестранни инвестиции и ръстта на БВП. Икономическият министър изложи макроикономическите показатели на България, правещи я доверен и сигурен партньор.

Двете страни да се договорили за сътрудничество в области от взаимен интерес като индустрия, туризъм и култура. Министър Караниколов е поставил въпроса за това, че България търси карго оператор. Шан Юин от своя страна е изразила мнение, че в Шанхай има много силни компании в оперирането на карго летищата и те имат голямо желание да инвестират в чужбина. Тя е поела ангажимент да съдейства на българската държава в тази посока.

По думите й предстоящото първо изложение за вносни стоки в Шанхай е чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството и извличане на максимални дивиденти за двете страни. На изложението през ноември участие ще вземат над 130 държави, а България ще бъде представена от 36 фирми. “За нас е важно да стигаме до качествени стоки от други пазари, а търговията между България и Шанхай нараства с 20% всяка година, но потенциалът е много по-голям, което е знак, че двете страни поддържат тесни икономически връзки”, уверила Шан Юин.

Стокообменът между България и Китай

За периода 2006-2016 г. износът ни за Китай нараства близо 7 пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 516 млн. щ.д. през 2016 г. Вносът от Китай също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2016 г. е приблизително 1 млрд. и 154 млн. щ.д.). Въпреки, че през последните 3 години се отчита спад в българския износ за Китай и в двустранния стокообмен като цяло, Китай заема второ място, след Турция, сред експортните ни дестинации извън ЕС. Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия.

За 2017 г. двустранният стокообмен се равнява на 1956.7 млн.щ.д. (ръст от 17.2% спрямо 2016 г.), от които български износ на стойност 714.7 млн. щ.д. (увеличение от 38.5%) и внос на стойност 1242.0 млн. щ.д. (+7.6%).

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер