експорт > пазари


Американски мита и за вноса на високотехнологични продукти от Китай

Президентът Тръмп наложи 25-процентни мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара, сред които са не само стоманата и алуминия, но и  високотехнологични продукти

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за налагането на вносни мита на китайска продукция на стойност около 50 милиарда долара. Така след ЕС и Канада Тръмп реши да проведе протекционистка политика и спрямо Китай.

Наказателните вносни такси се налагат на близо 1100 китайски артикула. С мита ще бъде облагана не само продукция от стомана и алуминий, но и високотехнологични продукти. Те се използват от американски компании в сектори като компютърните технологии и телекомуникациите, самолетостроенето и космическите изследвания.

Китай отвръща на удара

Китай отвръща на САЩ с $50 милиарда мита. Страната обеща да реагира "незабавно“, ако Вашингтон наложи допълнителни тарифи, което Тръмп и направи.

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти.

Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 милиарда долара ще бъде обявена допълнително. Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер