експорт > пазари


Италия е втори търговски партньор на България със стокообмен от 4.4 млрд. евро през 2017 г.

"Това прави Италия стратегически партньор за България", казва
министър Емил Караниколов по време на форум „България: индустриални партньорства и инвестиционни възможности“, организиран от Конфиндустрия Италия с представително участие на италианския бизнес.

Според икономическия министър доказателство за конкурентоспособността на българската икономика е и машиностроенето, което реализира годишен износ от около над 3,8 млрд. евро.

Италия е втори търговски партньор на България, достигайки през 2017 г. стокообмен от 4.4 млрд. евро, което прави сътрудничеството с нея приоритетно за България. Това е казал министърът на икономиката Емил Караниколов по време на форум „България: индустриални партньорства и инвестиционни възможности“, организиран от Конфиндустрия Италия с представително участие на италианския бизнес. Форумът е част от официалното посещение на българския министър в Италия, съобщават от икономическото министерство.

Министър Караниколов е подчертал, че икономическото сътрудничество между двете страни се стимулира и от активните междуинституционални връзки в различни области, включително чрез дейността на италиански и български предприемачи, част от които представяни от Конфиндустрия България. По думите му Министерството на икономиката полага големи усилия, за да насърчи двустранните връзки и конкурентоспособността на българската икономика. В подкрепа на думите си, той изтъкнал, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. „Резултатите, които постигаме ни нареждат на 5-о място на страните в региона на Централна и Източна Европа по дял на преки чуждестранни инвестиции от БВП за 2017 г., по данни на Евростат“, е заявил икономическият министър.

По време на форума министър Караниколов е коментирал и най-интензивно развиващите се сектори на икономиката ни, които привличат и значителен дял от чуждестранните инвестиции. Той обърнал специално внимание на информационните и комуникационни технологии, чийто оборот се е увеличил с 300% за последните 7 години и достига 2,5 млрд. евро. Акцент бе поставен и върху автомобилостроенето, където износът на България в тази сфера е нараснал над 30 пъти след 2000 г., като над 80% от него е за партньори от ЕС. Доказателство за конкурентоспособността на българската икономиката, по думите му, е и машиностроенето, което реализира годишен износ от около над 3,8 млрд. евро. „Оценката на редица рейтингови класации, които нареждат страната ни като една от най-добрите аутсорсинг дестинации, е още една причина да се гордеем с икономическите си позиции“, допълнил още той.

Министър Караниколов пояснил, че Министерство на икономиката работи по пет основни приоритета с цел повишаване на конкурентоспособността на българската икономика - облекчаване на административната тежест, развитие на индустриални зони, подкрепа на малките и средните предприятия, засилен и ефективен следприватизационен и след концесионен контрол, подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар. „В същото време предлаганите от България насърчителни мерки са конкурентни на тези, от които инвеститорите могат да се възползват в държавите от Централна и Източна Европа и дават възможност за приоритетно разглеждане на България от потенциалните чуждестранни инвеститори“, подчертал той.

В заключение министър Караниколов е казал, че очаква форумът да надгради постигнатите резултати и да положи основните за нови възможности с дългосрочен хоризонт за сътрудничество.

В рамките на посещението си, Емил Караниколов е проведел среща и с вицепрезидента на регион Ломбардия Фабрицио Сала, по време на която е бил заявен интерес за сътрудничество. Дискутирано е било предложението да се организира следващата година търговска мисия в България с малки и средни фирми от различни сектори. Визитата ще е по линия на новата им програма за интернационализация, а министър Караниколов е поканил Фабрицио Сала лично да посети България.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер