експорт > пазари


Едни 5 млн. тона стомана, които Турция изнася в САЩ, ще се изсипят в ЕС

„Те ще нарушат балансите и възможностите за нормална пазарна реализация и силно ще рефлектират както в Европа, така и в България“, коментира за exporter.bg ситуацията Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България

Турция отвърна на удара с вносните мита, въведени от президента Доналд Тръмп. Министерството на икономиката на Анкара обяви, че е наложило мита на стойност 267 млн. долара за американски стоки като въглища, хартия, орехи, тютюн, ориз, уиски и автомобили.

И Турция наложи ответни вносни мита за стоки от САЩ, след като президентът Доналд Тръмп въведе по-високи тарифи върху стоманата и алуминия.

Министерството на икономиката на Анкара обяви, че е наложило мита на стойност 267 млн. долара за американски стоки, насочени към стоки като въглища, хартия, орехи, тютюн, ориз, уиски и автомобили.

Този ход идва, след като преговорите със Съединените щати не успяха да постигнат значителен напредък, според министерството.

"Турция е ангажирана с активни, стабилни и реципрочни търговски отношения със САЩ - но с разбирането, че справедливостта не може да бъде едностранчива", каза в изявление министърът на икономиката Нихат Зейбекчи. "Ние не можем и няма да позволим Турция да бъде погрешно обвинявана за американските икономически предизвикателства", допълни той.

Съединените щати въведоха 25% тарифи върху вноса на стомана и 10% тарифи върху вноса на алуминий през март. Изключенията първоначално бяха обявени за съюзниците като Европейския съюз, Канада и Мексико, но администрацията на Тръмп ги отмени в началото на месеца. Турция не получи изключение.

Европейският съюз, Канада и Мексико обявиха също ответни такси срещу Съединените щати.

Китай наложи тарифи на стойност 3 милиарда долара на американски продукти в началото на април в отговор на мерките за стомана и алуминий. Индия също въведе ответни мита.

Турция е осмият по големина износител на стомана в света, според доклад, изготвен през март от Министерството на търговията. Съединените щати бяха най-големият пазар за турска стомана през 2017 г.

„Турция изнася за Щатите близо 5 млн. тона стомана. В момента американския пазар става силно ограничен за съседите от Босфора, при което първия ефект от санкциите вече е налице. Цените на стоманата в Турция ще започнат да падат и да подбиват тези в региона, защото турските производители ще търсят реализация на липсващите количества в техния експорт. Това ще наруши балансите и възможностите за нормална пазарна реализация и силно ще рефлектира както в Европа, така и в България“, коментира за exporter.bg ситуацията Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България.

Той е убеден, че тези 5 млн. тона стомана ще окажат допълнителен натиск върху вноса на страните от Европейския съюз.

„В момента ЕС внася около 40 млн. тона метал, което е най-високото количество в цялата история на общността. Едни допълнителни 5 млн. тона биха довели до намаляване на производството в ЕС и до затваряне на металургични предприятия. Т.е. това което се случва е много опасно и ще има тежки последици“, предупреждава Петров. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер