експорт > пазари


Вече броди призракът на световна търговска война

ЕС наложи допълнителни мита върху десетки американски продукти като дънки, бърбън и мотори

Тези мерки са в отговор на митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света.

Европейският съюз предприе контраофанзива в търговския конфликт с американския президент Доналд Тръмп, съобщи АФП.

Блокът на 28-те наложи допълнителни мита върху десетки американски продукти като дънки, бърбън и мотори. Тези мерки са в отговор на митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света.

"Едностранното и неоснователно решение на САЩ" да наложат мита "не ни оставя друг избор", заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом (на снимката). "Правилата на международната търговия не може да бъдат нарушавани без реакция от наша страна", каза тя и уточни, че "ако САЩ премахнат митата", европейските мерки ще бъдат "също отменени".

Мексико наложи в началото на юни ответни мерки срещу САЩ, а в началото на юли това смята да направи и Канада. В този контекст, белязан вече с напрежението между Китай и САЩ, вече броди призракът на световна търговска война. Основните индекси на водещите фондови борси в Европа приключиха миналата седмица на червено. Опасността е още по-голяма, тъй като Тръмп обмисля да наложи мита и на чуждестранните автомобили, което ще нанесе особени вреди на японските и германските производители.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Митата въведени от Тръмп ще доведат до голямо преразпределение на пазарите“, коментира за exporter.bg Антон Петров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България.

Списъкът на ЕС

Европейският съюз официално е съставил списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА.

Списъкът е предаден на Световната търговска организация (СТО), която го публикува. Ответните мита ще носят 1,6 млрд. долара годишно, посочва ЕС в документа. Сумата се равнява на стойността на американските мита.

Списъкът включва селскостопански продукти като царевица, ориз, фъстъчено масло и портокалов сок. Уиски, тютюневи изделия и дънки също ще бъдат облагани с допълнителни тарифи. Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки.

Повечето продукти в списъка ще бъдат обложени с мита 25%.

"Избрахме продукти като моторите "Харли-Дейвидсън", фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на европейския пазар. Не искаме да навредим на потребителите", обясни зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. "Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка", добави той.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер