експорт > пазари


Стокообменът ни с Турция достига 1 млрд. евро за първото тримесечие на 2018 г.

Турция заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса

Министър Емил Караниколов: През 2017 г. двустранният стокообмен достигна 4 млрд. евро.

Турция заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. През 2017 г. двустранният стокообмен достигна 4 млрд. евро, а само за първите три месеца на настоящата година той е в размер на 1 млрд. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на откриването на „Българо–турски дни на бизнеса“, които се провеждат в София. В събитието участие взе  посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Д-р Хасан Улусой и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, а бизнес форумът бе посетен от близо 150 фирми от двете държави.

Министър Караниколов посочи, че интересът на турските фирми в България расте към проекти, свързани с изграждане на инфраструктурни проекти, а също към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. По думите му хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Автомобилният сектор също бе определен като потенциален за привличане на инвестиции от Турция от министъра.

В своето изказване заместник - министърът на икономиката Александър Манолев акцентира, че само преди година столицата е била домакин на друго мащабно бизнес събитие с участието на представители на компании от двете страни, а в двустранните разговори икономиката винаги е основна тема. „Надявам се днешният форум да задълбочи партньорството в тези теми и да набележи много нови сфери за сътрудничество. Защото потенциала за партньорство между нашите две страни е огромен и само от нас зависи до колко ще го използваме“, подчерта Манолев.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер