експорт > пазари


Инвеститорите оттеглиха милиарди долари от европейски акции и облигационни фондове

Секторите в Европа със силен износ поеха удара на митата на САЩ. Книжата на автомобилните компании поевтиняха с 11%.

На прицел са автомобилите, които са ключов двигател на германския износ.

Инвеститорите се тревожат, че Европа може да се превърне в основната жертва на една бъдеща търговска война между САЩ и Китай, пише Wall Street Journal.

Световните фондови пазари отбелязаха спадове в последните сесии, докато инвеститорите се мъчат да разчетат противоречивите сигнали от високопоставени представители на администрацията на Тръмп за бъдещата търговска политика между двете най-големи икономики в света.

Много инвеститори вече започнаха да разпродават активите си в Европа, притеснени, че търговските спорове може да навредят на крехкото възстановяване на икономиката в региона със силна експозиция към международната търговия. В последните седмици инвеститорите оттеглиха милиарди долари от европейски акции и облигационни фондове.

Секторите със силен износ поеха удара, като книжата на автомобилните компании в региона поевтиняха с 11% в последния месец и сега се намират на 1% от мечи пазар. През същия период паневропейският индекс Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 3,3%.

Европа е изложена на серия от преки и непреки разходи в областта на търговията, казват инвеститорите. САЩ вече наложиха мита върху европейската стомана и алуминий, а инвеститорите се опасяват, че същото може да се случи с автомобилите, които са ключов двигател на германския износ.

Дори Европа да успее да избегне преки мита, глобалните снабдителни вериги, на които разчитат компаниите ѝ за компоненти, могат да бъдат ударени, ако САЩ и Китай въведат взаимно налози за своите продукти.

Износът на стоки и услуги съставлява 27% от брутния вътрешен продукт на еврозоната спрямо 12% в САЩ и 21% в Китай, сочат данни на Европейската централна банка.

Ако Китай и САЩ наистина започнат търговска война, последиците за икономиката им ще бъдат усетени в Европа. Двете страни са най-големите пазари за износ на Стария континент.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер