финанси > европейски пари


В секторите електроника и електротехника по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени общо 125 договора на стойност 65 340 214,58 лв.

Зам.-министър Борисов: Програмата „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е един от основните инструменти в подкрепа на бизнеса

До края на годината ще бъде отворена и процедура „Стимулиране внедряването на иновации в предприятията“, чрез която ще се подпомага процеса на комерсиализация на нови продукти, като общия  бюджет ще бъде 107 млн. лв.

В секторите електроника и електротехника по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) към 28 юни 2018 г. са сключени общо 125 договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност 65 340 214, 58 лв. От тях 72 са приключили, 46 са в процес на изпълнение. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на дискусията на в. "Стандарт" и АИКБ "Да! На българската електроника".

Той подчерта, че програмата „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е един от основните инструменти, които са в подкрепа на бизнеса. По думите му програмата  предоставя подкрепа на компании от секторите на електрониката и електротехниката, като те са допустими и по трите приоритетни оси на програмата, насочени директно към бизнеса. „Разбира се тази политика ще продължи и чрез новите схеми, които предстои да бъдат отворени“, каза още зам.-министър Борисов. И допълни, че  до края на годината ще бъде отворена и процедура „Стимулиране внедряването на иновации в предприятията“, чрез която ще се подпомага процеса на комерсиализация на нови продукти, като общия  бюджет ще бъде 107 млн. лв.

По време на дискусията зам.-министър Борисов изтъкна, че в секторите електроника и електротехника  се наблюдава засилен инвеститорски интерес от български и международни компании. По думите му през последните 10 години Министерството на икономиката е издало 18 сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). „Най-голямата концентрация на нови инвестиции и на разширяване на съществуващи са през последните две години“, заяви зам.-министърът. Той изтъкна, че през последната 1,5 г. имаме 5 сертифицирани проекта по ЗНИ на стойност 145,78 млн. лв, които създават 3 925 нови работни места, а за 2,5 г. проектите ще са 9 на стойност от 200 млн. лв. - работните места са 4 400. „Това са едни данни, които показват, че българската среда за този тип бизнес е добра“, допълни още той.

В рамките на форума зам.-министър Борисов заяви, че електротехниката и електрониката се развиват успешно. "Безработицата за специалистите, които завършват електроника е около 2% в България. Тези кадри са много търсени и намират отлична реализация", каза още той. И допълни, че над 35 000 души работят в сектора у нас при заплата между 1300 и 1400 лв., а добавената стойност, която дава индустрията е 8% от добавената стойност на промишлеността.

Участниците в дискусията обсъдиха с зам.-министър Борисов проблемите с дуалното обучение и кадрите.  Той ги информира, че в момента се подготвя Законопроект, който съвсем скоро ще бъде внесен в Министерски съвет.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер