експорт > автомобилни компоненти


11 проекта на стойност 300 млн. лв. и над 8200 работни места в автомобилостроенето се изграждат в момента

Зам.-министър Лъчезар Борисов: Износът на бранша също се увеличава, като за периода януари – април 2018 г. е 512 млн. лв. и съставлява 4% от общия износ на страната"

Над 170 фирми оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки.

От началото на 2016 г. са сертифицирани 10 проекта и е създадена подходяща нормативна рамка за още един. Инвестиционните проекти са в сферата на автомобилостроенето и са на стойност 300 млн. лв., като създават над 8 200 нови работни места. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, в дискусия на тема „ДА! На Българското автомобилостроене“, съобщават от икономическото министерство. В дискусията участие са взели още вицепремиерът Валери Симеонов, Васил Велев, председател на АИКБ, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и представители на сектора.

Зам.-министър Борисов подчертал, че износът на бранша също се увеличава, като за периода януари – април 2018 г. е 512 млн. лв. и съставлява 4% от общия износ на страната. Над 170 фирми оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди. Това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него. Борисов бил категоричен, че темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора. Прогнозата на автомобилния сектор е, че над 45 хил. нови работни места ще бъдат необходими в следващите години. „Министерството на икономиката, по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, може да подпомогне обучението на кадри и персонал за индустрията“, заявил зам.-министър Борисов.

Икономическият заместник-министър изтъкнал, че автомобилостроенето е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в България. По думите му за периода 2005 - юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лв., като генерираната заетост по тях е 13 хиляди нови работни места. „Годината започнахме със стартиране на проектите на „Самарм“ ООД, Самоков, за производство на бронирани автомобили, „ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД в гр. Русе за 308 работни места и 12 млн. лева инвестиция, „Одело Фарба България“ ЕООД гр. Пловдив за 338 работни места и 62 млн. лв. инвестиция и „Леони“ в гр. Плевен 2 хил. работни места и 64 млн. лв. инвестиция. Водим преговори за производство на електро камиончета в България, също така разговаряме с няколко компании за асемблиране на електробуси. Информирани сме и за конкретен проект за доставка на електробуси за областен град, с които компанията да оперира за 7 години, след което да ги предостави на общината, като тенденцията е тази компания да изгради и завод в страната. Не на последно място, имаме запитвания за асемблиране на трактори. Нашата основна цел е изграждането R&D център за автомобилната индустрия в сферата на автономните автомобили и електромобили“, подчертал икономическият зам.-министър.

Зам.-министър Борисов посочил още, че индексът на промишленото производство в автомобилният сектор през 2016 г. и 2017 г. е съответно 10.4% и 7.6%, докато за периода януари - май 2018 г. при база 2015 г. се наблюдава ръст 47% на промишленото производство и 45% на оборота в сектора. „Автомобилното производство в страната има установени традиции и опит, развита е подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия“, пояснил Борисов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер