експорт > пазари


През първото тримесечие на 2018 г. стокообменът между България и Република Корея отбелязва ръст от 60.8%

Зам.министър Лъчезар Борисов: За периода 1996 г. – 2017 г. нетният поток на преките инвестиции от Република Корея в България възлиза на 230.6 млн. евро

Според икономическия ни заместник министър, има перспектива в участието на корейски фирми в българските индустриални зони, както и производствени компании с експортна насоченост към европейския пазар.

Считаме Република Корея за приоритетен икономически партньор в Азия, а усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея, проведена в град Сеул, съобщава икономическото министерство.

Заместник-министър Борисов подчертал, че за периода 1996 г. – 2017 г. нетният поток на преките инвестиции от Република Корея в България възлиза на 230.6 млн. евро. „Разглеждаме като особено важно двустранното инвестиционно сътрудничество, особено в привличането на инвестиции в областта на производството“, заявил Борисов. Той допълнил, че налице са многообразни форми на сътрудничество, като перспективна такава е участието на корейски фирми в българските индустриални зони, както и производствени компании с експортна насоченост към европейския пазар.

Икономическият зам.-министър изтъкнал, че важен приоритет за българската страна е привличането на корейски инвестиции в сектори, като електроника и електротехника, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии, и др. „Бихме искали да привлечем вниманието на корейските компании върху съществуващите възможности за създаване на R&D център в България в областта на автомобилната електроника, автомобилния софтуер, електрическата мобилност“, допълнил Борисов.

От срещата станало ясно, че в кратки срокове започва подготовката и провеждането на следваща сесия на Българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. „Добра основа за обсъждане на стъпките и бъдещото ни икономическо сътрудничество може да предостави и провеждането на втора сесия на българо-корейския Комитет за промишлено коопериране“, изтъкнал Борисов. По думите му Министерството на икономиката се ангажира да бъдат положени максимални усилия за провеждане на двата формата в най-скоро време с цел разширяване на двустранните отношения между България и Република Корея.

От своя страна Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея заявил, че България е известна на корейските компании, а предимствата на страната ни са значителни. “Можем да постигнем още по-добри резултати чрез организиране на прояви като бизнес форуми, както и на активност от страна на бизнеса от двете страни за увеличаване и балансиране на стокообмена”, подчертал Канг Сунг-Чун.

По време на двудневното посещение зам.-министър Борисов се е срещнал с представители на Корейско-български комитет за икономическо сътрудничество и Корейската асоциация на вносителите, почетния консул на България в Сеул, като също така посетил водещи корейски компании в областта на електротехниката, машиностроенето, автомобилните части и ИКТ сектора.

Освен провеждането на предстоящите междуправителствени срещи в Република Корея е било договорено и провеждането на поредица от бизнес форуми, включително с акцент върху нарастване на износа на България, както и посещението на редица корейски компании в страната. В рамките на дискусиите са били идентифицирани и конкретни потенциални инвестиционни проекти от сферата на асемблирането на аграрна техника, спа-туризма и млекопреработването.

В рамките на посещението на българската делегация в Сеул се е провела и церемонията по закриване на българското председателство като приветствия с представяне на постигнатите успехи са направили посланик Петър Андонов и заместник-министър Лъчезар Борисов.

Цифрите говорят

През 2017 г. двустранната търговия между България и Република Корея е на стойност 175.1 млн. щ.д. Докато през първото тримесечие на 2018 г., стокообменът между България и Република Корея е на стойност 59.4 млн. щ., отбелязвайки 60.8% ръст спрямо същия период на 2017 г., в това число 14.1 млн. щ. д. износ от България (увеличение от 84% спрямо същия период на 2017 г.) и 45.3 млн. щ.д. внос от Корея (увеличение от 54.8% спрямо същия период на 2017 г.).

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер