експорт > пазари


За четвърта поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина

Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса. Главният редактор на exporter.bg презентира дейността на Клуба по време на ексклузивна среща с търговските аташета (СТИВ) в зала "Джон Атанасов".

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

За четвърта поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина. Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса.

Тази среща отново бе възможна благодарение на специалното съдействие на икономическото министерство. Фирмите от Клубът на експортьора пожелаха да се срещнат с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), защото това са нашите търговски посланици в чужбина. Това са хората, които помагат на българския експорт.

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, представи на ексклузивна среща със СТИВ Клубът на експортьора – неговата същност, цели и задачи. Ето какво каза той:

„Клуб на експортьора“, който сайтът exporter.bg учреди, не е някаква асоциация или сдружение със стопанска цел. Клубът на експортьора е клуб на съмишленици, в който влизат експортно ориентирани компании от малкия и средния бизнес, като разходите по неговата издръжка и по дейностите се поемат от сайта exporter.bg.

Въпросът под каква форма да функционира клуба беше дискутиран многократно в различни формати и трябва да ви кажа, че съвсем умишлено на този етап бягаме от учредяването на асоциация или сдружение. Такива има достатъчно и не бих казал, че появата им е гаранция за наистина свършена работа.

Ние сме сайт и в основата на идеята за клуба е така модерната в наше време дума нетуъркинг – възможността да общуваме, да споделяме ценности като общност, да се опитваме по пътя на комуникацията да решаваме важни проблеми и да намираме общи решения. В дигиталната среда, в която живеем информацията е най - ценната валута и ние залагаме именно на нея.

Така ние разбираме защитата на малкия и средния бизнес, който на думи е защитаван от различни организации и структури, но в реалния живот се намира между “чука и наковалнята” – от едната страна са големите компании, в чиято природа е заложено да поглъщат по-малките и средни конкуренти, а от другата държавната администрация, която често се престарава по отношение на тях, като ги притиска с многобройни административни процедури, в повечето случаи пораждащи корупция.

Клубът на експортьора към сайт exporter.bg защитава интересите на компаниите, които му се доверяват, като им осигурява информационна подкрепа и трибуна на техните проблеми.

Ето защо Клубът на експортьора към exporter.bg инициира тази ексклузивна среща с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ). Защото Вие сте нашите търговски посланици в чужбина. Вие сте хората, които помагат на българския експорт.

От Вас малките и средни фирми от Клубът на екпортьора могат да получат ценна и полезна информация за външните пазари, която да им позволи да осъществят успешен експорт.

Благодаря на Министерство на икономиката за оказаното съдействие тази среща да се осъществи. Това е наша втора съвместна инициатива.

Първата е учредената през 2013 г. награда «Експортьор на годината». Тя се провежда вече пет поредни години под патронажа на министерството и в партньорство с Националния статистически институт. В края на тази година отново, за шести пореден път, ще отличим най-добрите експортни фирми на България от малкия и средния бизнес.

И отново ще поканим Министерство на икономиката да бъде патрон на събитието.

Надяваме се, че Вие също имате желание да подадете ръка на малкия и средния бизнес“.

Найден Недялков, директор Creative and Development към Клуба на експортьора, очерта пред търговските аташета какви са очакванията за подкрепа от страна на Клуба към тях.

СТИВ Индия - № 1 за 2017 г.


На тържествена церемония в сградата на Българската търговско-промишлена палата бяха връчени годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). Събитието се организира съвместно с Министерството на икономиката.

По време на официалното откриване на церемонията Цветан Симеонов, председател на БТПП изрази благодарност за доброто сътрудничество на Министерството на икономиката, Българска агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, които като партньори имат принос при излъчването на най-достойните в тази престижна класация, която всяка година става все по-обективна. „Класацията няма окончателен характер, а е резултат от общите усилия от 2011 г. насам“, поясни Симеонов. Той допълни още, че в проучването сред бизнеса, което всяка година съпровожда класацията, все повече намаляват негативните мнения на бизнеса за търговските представителства и същевременно нараства броя на обслужените фирми“.

Насърчителни дипломи получиха 3 служби, номинирани в класацията: Служба по търговско-икономически въпроси в Гърция,  Служба по търговско-икономически въпроси в Румъния и Служба по търговско-икономически въпроси в Русия. Почетните дипломи на номинираните  бяха връчени от Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, Борислав Димитрачков, директор на дирекция Интернационализация на МСП на ИАНСМП и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

На трето място в класацията, с почетен диплом, връчен от Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката,  бе наградена службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Израел.

Стамен Янев, изпълнителния директор на БАИ, връчи наградата за второ място в класацията – почетен диплом, на службата по търговско-икономически въпроси в Полша.

Голямата награда – бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота, получи българската служба по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Индия. СТИВ Индия зае първо място в класацията за безспорни резултати за 2017 г. за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Индия, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в Република България, както и за постигане целите и задачите на БТПП. Наградата връчи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Редица други служби бяха споменати за активната си дейност, в полза на бизнеса, сред които СТИВ в Германия, Швеция, Молдова, Франция, Великобритания, Египет, САЩ, Канада, Япония, Иран, Украйна.

История на конкурса


За пръв път наградата се присъжда през 2011 г. по критерии, разработени съвместно с Министерството на икономиката. С всяка следваща година критериите се усъвършенстват, като имат за цел да насърчат и да насочват към най-важните задължения и основни задачи, които трябва да изпълняват търговските представители зад граница – да съдействат на българския бизнес.

В метода за оценка са включени две групи показатели: статистически данни и оказано съдействие на бизнеса. Първата група критерии включва: увеличаване на българския износ за съответната страна, привлечени чуждестранни инвестиции в България и чуждестранни туристи от съответната страна. Втората група обхваща активната работа на СТИВ с представителите на българския бизнес (предоставянето и разпространяването на полезна за българския бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна и организирането на бизнес форуми и срещи), както и оценка на Министерството на икономиката.

На снимката: Цветан Симеонов (вдясно), председател на БТПП, връчва Голямата награда СТИВ № 1 на Илия Деков (вляво) - ръководител на СТИВ - Делхи

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер