Банер

за ценители > винен бизнес


Красимир Патишанов: Даваме приоритет на едносортови и купажни вина от местните български сортове Мавруд, Рубин, Памид и Мискет

Председателят на Управителния съвет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“ през exporter.bg за философията на избата да запазва характеристиките на тероара във винопроизводството.

Избата е експортно ориентирана и изнася своята продукция в Германия, Белгия, Холандия, Чехия, Япония, Корея, Сингапур, като основните й пазари са Китай и Русия. Износът представлява почти половината от приходите на предприятието.


Лозарският кооператив на с. Брестовица е създаден още през 1908 г., като в края на 30-те години изгражда на 15 км югозападно от Пловдив надземна изба по класически френски образец. Понастоящем производственият капацитет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“ е 4 000 000 литра вино, което я превръща в надежден доставчик на местния и международните пазари.

Философията на избата е да запазва характеристиките на тероара във винопроизводството.„Даваме приоритет на едносортови вина от местните български сортове Мавруд, Рубин, Памид и Мискет и умело ги съчетаваме с признати световни представители за постигане на ярка индивидуалност при купажите. Вината под нашите марки Brestovitsa, Erigone и MaxiMinus ThraX са носители на множество престижни награди от конкурси като: China Wine & Spirits Awards, Shanghai International Wine Challenge, The 23rd Concours Mondial de Bruxelles, The Balkans International Wine Competition & Festival, Винария, Дефиле на младото вино и други“, разказва за exporter.bg Красимир Патишанов, председател на Управителния съвет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“.

Красимир Патишанов, председател на Управителния съвет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“ по време на Седмото издание на Балканския винен конкурс и фестивал 2018, където Brestovitsa Misket 2017 и Erigone Mavrud & Rubin 2006 спечелиха сребърни медали.

Районът на Брестовица е известен с богатите културни и цивилизационни натрупвания.

Брестовица е единствената официално регистрирана „Столица на виното“ в България и по традиции във времето може да се мери само с утвърдени винопроизводствени райони като Бордо във Франция. За това свидетелства и Музея на виното в самото село. В североизточната периферия на селото е най-голямата и най-богата тракийска могила в района – Памуклията, която крие уникални находки отпреди повече от 2000 г. Множеството тракийски артефакти, открити в землището на Брестовица, са изложени в Регионалния археологически музей в Пловдив.

Понастоящем производственият капацитет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“ е 4 000 000 литра вино, което я превръща в надежден доставчик на местния и международните пазари.

На по-малко от 10 минути път с кола на запад се намира един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение - Червената църква.

ЛВК „Винарска изба Брестовица“ е експортно ориентирана и изнася своята продукция в Германия, Белгия, Холандия, Чехия, Япония, Корея, Сингапур, като основните ни пазари са Китай и Русия. Износът представлява почти половината от приходите на предприятието. Освен продажба на вино, избата предлага и услугата – винен туризъм. Дегустационната ни зала се посещава от винолюбители-туристи от цял свят, които искат да опитат автентичния вкус на българските вина“, казва в заключение Красимир Патишанов.

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер