експорт > пазари


За последните десет години двустранният стокообмен с Индия се е увеличил над 3 пъти

Заместник-министър Лъчезар Борисов: Индия е важен икономически партньор за България, като през 2017 г. съгласно българската статистика стокообменът достига 267 млн. щ.д.

Българските стоки, които имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар, са селскостопански продукти и храни, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост, машини за хранителната промишленост, авточасти и автокомпоненти.

За последните десет години стокообменът с Индия се е увеличил над 3 пъти, а само за първите пет месеца на 2018 г. двустранната търговия възлиза на 139 млн.щ.д., което е увеличение с над 50% спрямо същия период на миналата година. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на българо-индийски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия с представители на над 250 компании от двете страни, съобщават от икономическото министерство. Форумът е част от официалното посещението на индийския президент Рам Натх Ковинд в България по покана на президента на Република България Румен Радев.

Зам.- министър Борисов е посочил, че Индия е важен икономически партньор за България, като през 2017 г. съгласно българската статистика стокообменът достига 267 млн. щ.д. "Въпреки положителната тенденция на нарастване през последните години, стокообменът все още не отговаря на възможностите на двете страни", допълнил той. По думите му българските стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар, като за пример той е дал селскостопански продукти и храни, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост, машини за хранителната промишленост, авточасти и автокомпоненти.

Икономическият заместник-министър подчертал, че правителството се стреми да развива иновативни производства с висока добавена стойност, да подобрява бизнес климата и възможностите за развитие на технологиите. "Имаме потенциал да привлечем индийски инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като: информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

Борисов изтъкнал, че вече има много примери на инвестиции от Индия у нас в областта на информационните технологии и аутсорсинг на услуги, фармацевтика, земеделие, автокомпоненти, киноиндустрия, туризъм и хотелиерство.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер