експорт > пазари


Вихрен Димитров: Догодина планирам лятно балканско турне под надслова „Балканска скара на колела“

Собственикът на свинекомплекс „Голямо Враново“, пред exporter.bg за празника на месото в Ахтопол, минал под знака на барбекютата на колела Trailblazer – революция в кетъринга

„Прекрасни са за Street Food, а ние сме четвъртата страна в Европа, която ги внася“, казва Вихрен Димитров. „Голямо Враново Инвест“ държи правата на Trailblazer за България. Ще ги предлага като чисти продажби и лизингови схеми.

Тази пролет страната ни записа за първи път в своята история участие на World Butchers Challenge 2018 - Световното първенство на месарите по транжиране на месо. То се проведе в Белфаст, в Изложбения център „Титаник“.

България участва с топ отбор от 6 души и записа първото си, но забележително представяне, на този голям международен форум - Ангел Найденов стана част от световния отбор като най-добър обезкоствач на телешко месо.

Основен генератор на идеята страната ни за първи път да се включи в напреварата на World Butchers Challenge 2018 е Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново“  - компанията, която събра и финансира отбора.

В интервю за exporter.bg през 2017 г. той скромно каза: „Идеята за участие в това състезание беше на Тери, нашият консултант по разфасовки с бекон, които продаваме в Англия. Аз го подкрепих. Свързахме се с организаторите на събитието. Платихме такса участие и догодина, през март, сме в Белфаст“.

Както и става - нашият отбор се събира за световното,  но направо в Белфаст. За разлика от ирландците, спечелили световната надпревара, но тренирали всяка неделя от октомври 2017-а до март 2018-а.

Преди да сформира отбора обаче, през лятото на 2017 г., в Ахтопол, Вихрен Димитров организира първият по рода си у нас национален конкурс за транжиране на месо. Той трасира пътя на българските месари към Белфаст.

Миналия уикенд, отново в Ахтопол, за втори път бе организиран празник на месото. И отново с главно действащо лице собственикът на свинекомплекс „Голямо Враново“. Потърсихме Вихрен Димитров за информация и коментар на събитието.

Вихрен Димитров: Балканското турне със скарата на колела ще бъде нашата тренировка за световното първенство по транжиране на месо в Сакраменто през 2020 г.


Г-н Димитров, какво се случи тази година в Ахтопол? Какъв беше акцентът на събитието?


- Тази година на празника на месото в Ахполол събрахме отбора от Белфаст. Пет от шестимата дойдоха и направиха демонстрация на техника за транжиране на месо – половинка свинско с кожа и без кожа, Блек Ангъс – 2 четвъртинки телешко.

Другият голям акцент е, че това се случи на новите барбекюта на колела Trailblazer, които свинекомплекс „Голямо Враново“ закупи.

Скарата на колела, с която Вихрен Димитров планира да осъществи лятното балканско турне под надслова „Балканска скара на колела“.

Те са 5 подвижни и 2 стационарни, с възможности да изпекат съответно 120, 350 или 600 пържоли на час, в зависимост от модела барбекю. На дървени въглища са и мога да кажа, че са революция в кетъринга. Само си представете как тази скара на колела Trailblazer 600s, се закача на автомобила, откарва се на открито и подсигурява за една сватба 600 пържоли на час. Регистрирани са като първото МПС внос от Северна Ирландия..

Прекрасни са за Street Food, а ние сме четвъртата страна в Европа, която ги внася.

Как разбрахте за тях?

- По време на тазгодишното ни първо участие на World Butchers Challenge 2018. Там се запознах със собственика на фирмата, която ги произвежда – Лестър Манли. Поканих го и той дойде миналия уикенд в Ахтопол. Беше със съпругата си Вивиан. Отпразнуваха 33-та годишнита от сватбата си. Беше страхотно преживяване.

Да разбирам ли, че свинекомплекс „Голямо Враново“ ще продава тези барбекюта на колела и на други клиенти?


- Разбира се.  Свинекомплекс „Голямо Враново Инвест“ държи правата за България на тази революционна технология. Ще предлагаме чисти продажби и лизингови схеми.

Кога и къде е следващото световно първенство за транжиране на месо?


- През 2020 г. В Сакраменто – столицата на Калифорния.

А до тогава какви са плановете Ви? Как ще се подготвяте?

- Догодина планирам нещо много интересно - лятно балканско турне под надслова „Балканска скара на колела“.

"Барбекютата на колела Trailblazer са революция в кетъринга", казва Вихрен Димитров.

Това ще е балканска верига от събития за транжиране на месо и приготвяне на скара. В действие ще включим подвижните барбекюто, които вече притежаваме.

Едно турне на балканската скара на колела – поне на три места във всяка държава на Балканите. Това ще е нашата тренировка за световното в Сакраменто.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер