експорт > пазари


Дания върна митничарите

Напук на правилата на Европейския съюз за свободно пътуване в Шенгенската зона, скандинавците възстановиха контрола по границите си

Засилен контрол по границата, постоянни постройки, стотици митничари на пропусквателните пунктове. И то в държава от Шенген.  Кой би могъл да си го представи? Едва ли някой от Европейската комисия, но не и датското правителство.

Защото Дания одобри връщането на митническия контрол по своите граници. Напук на правилата на Европейския съюз за свободно пътуване в Шенгенската зона, както и напук на разпоредбите за вътрешния пазар в еврозоната.

И всичко това решено от една 17 членна парламентарна комисия в Дания, контролирана от дясноцентристкото правителство и неговите съюзници от националистическата Датска народна партия.

Последва остра реакция от страна на Европейската комисия. Тя припомни на Дания, че има задължения като страна от Шенгенското пространство за свободно движение. Комисията стрикно ще проучи митническите мерки предвидени от датските власти, както и тяхната съвместимост с правилата на Шенген.

Датското правителство обаче уверява Европейската комисия, че всичко което върши, е в унисон със задълженията на страната по Шенгенското споразумение.

Европейски анализатори смятат, че това е безпрецедентен случай, който може да отприщи изграждането на нови икономически “берлински стени”. Защото това, което Дания предприема, си го мислят и други силно развити западноевропейски страни.  Достатъчно е само някой да създаде прецедент.  Следващата крачка е нещата да излязат извън контрол.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер