експорт > пазари


Изнасяме 5 т розови домати за Великобритания и Австрия

Розови домати, автентично овче и козе сирене и реселешки лук опитаха гостите на второто издание на Фестивала на розовия домат

„Българските производители имат традиции и могат да се гордеят с качеството на продукцията си“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който беше специален гост на фестивала

За втора поредна година в София се преведе Фестивал на розовия домат. Под звуците на българска народна музика, посетителите на събитието се насладиха на домати „Розово сърце“, „Розова магия“, боб от село Смилян, сладко от горски плодове от Родопите, автентично българско овче и козе сирене  и реселешки лук. Освен български продукти, гостите опитаха и гаспачо, замразено с азот.

Събитието е по програмата „Отгледано с грижа в България“ на МЕТРО, а идеята е да се предлагат качествени български продукти.

Програмата „Отгледано с грижа в България “ включва над 400 вида локални артикули. В момента МЕТРО работи с над 200 малки земеделски производители от цялата страна, реализирали чрез магазините на компанията българска земеделска продукция за над 4 300 тона. Компанията може да се похвали с първи износ на над 5 тона розови домати – три доставки за Великобритания и две за Австрия.

Програмата стартира през 2017 г. като нов модел при търговията с плодове и зеленчуци, разчитащ на директно партньорство с малки земеделски производители и се превърна в свързващо звено между локални производители и професионални клиенти от хотелския и ресторантьорския бизнес.

Гост на празника бе и популярният български готвач – шеф Андре Токев, лице на кампанията "Кулинарното наследство на България", поставяща си за цел да открие и представи автентични български рецепти, които от векове формират българския вкус.

Кампанията е част от националния календар на Европейската година на наследството 2018, защото популяризира нематериалното наследство на България, където наред със занаятите, обичаите, езикът и устните традиции попада и кулинарията. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер