политика > бизнес среда


Бившият заместник-министър за Brexit Стив Бейкър предупреди за „катастрофално разделение“ в партията на Тереза Мей

Близо 80 депутати от Консервативната партия ще гласуват срещу плана на Мей

И Лондон, и Брюксел искат споразумението да е готово до 18 октомври или най-късно до края на годината.

80 депутати от Консервативната партия ще гласуват срещу предложения от Тереза Мей план, известен още като плана от Чекърс, прогнозира бившият заместник-министър за Brexit Стив Бейкър, цитиран от Ройтерс.

Според него Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей е изправена пред "катастрофално разделение" във връзка с плана й за излизане от Европейския съюз.

Ройтерс припомня, че Стив Бейкър подаде оставка като заместник-министър по въпросите на Brexit през юли, изразявайки неодобрението си от визията на Мей за излизане на Великобритания от блока.

От 30 септември до 3 октомври ще се проведе партийната конференция на консерваторите и Бейкър предупреди, че Мей може да се сблъска със сериозен проблем на нея. Той е на мнение, че Мей трябва да се бори за споразумение за свободна търговия при вече очертаните през март условия от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Ако след конференцията тя остане с надеждата, че може да прокара предложенията от Чекърс с гласовете на лейбъристите, мисля, че преговарящите от ЕС най-вероятно ще разберат, че ако това се случи, в Консервативната партия ще се създаде катастрофално разделение, което досега успявахме да избегнем", каза Бейкър.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но условията по излизането й още не са ясни поради липсата на цялостното споразумение за Brexit.

И Лондон, и Брюксел твърдят, че искат споразумението да е готово до 18 октомври или най-късно до края на годината.
Евентуално споразумение между ЕС и Великобритания се нуждае от одобрението на британския парламент, който излиза в коледна ваканция на 20 декември и ще започне отново работа на 7 януари, посочва Ройтерс.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер