експорт > пазари


Рекордни 300 млн. евро е търговията ни с Дания

Само за първите пет месеца на 2018 г.  стокообменът възлиза на близо 135 млн. евро

Зам.-министър Лилия Иванова: Съществуват възможности за разширяване на българския износ за Дания в сектори като: производство на храни и напитки, производство на текстил и изделия от текстил, производство на мебели и др.

Два пъти е нараснал стокообменът на България с Кралство Дания за последните десет години, като за 2017 година търговията между двете държави отбелязва връх и достига близо 300 млн. евро.

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и Н.Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания у нас. Тази тенденция се запазва и през 2018 г., като само за първите пет месеца стокообменът възлиза на близо 135 млн. евро.

Заместник-министър Иванова посочи, че съществува сериозен потенциал за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни, а Кралство Дания е един от перспективните партньори на България в областта на търговията.

По думите й българският износ за Дания е нараснал с над 10% за последната година, но съществуват възможности за разширяването му в сектори като: производство на храни и напитки, производство на текстил и изделия от текстил, производство на мебели и др.

Зам.-министър Иванова представи и възможностите за инвестиции в България, като изтъкна макроикономическата и финансова стабилност в страната ни, добрия бизнес климат, ниските оперативни разходи, както и мерките за насърчаване на инвеститори.

Н.Пр. Сьорен Якобсен заяви от своя страна, че датските компании работят добре в България и все повече фирми се интересуват от възможностите за инвестиции в страната ни.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер