експорт > пазари


Горнооряховският суджук
влезе в Европейския съюз

Водим тежка битка с Брюксел за признаване и на гроздовата ракия, тъй като съседните балкански страни също имат претенции

“Горнооряховски суджук” влезе в Европейския съюз като стана първият български продукт със защитено географско наименование. То може да се ползва на територията на Евросъюза, включително и в България, само от производителите, членове на Сдружение "Раховец – 2007”.

В него влизат три горнооряховски фирми - "Стефмарк-Стефан Марков”, “Р.А.-03-Боби” и "Родопа-Горна Оряховица-96”. От трите компании заявиха, че няма да променят цената на месния деликатес .

Други 180 фирми обаче няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук" след приемането му от Европейската комисия за българско защитено географско наименование. Те ще имат гратисен период да подменят името на продукта. То може да е “Търновски суджук”, предложи земеделският министър Мирослав Найденов, веднага след като новината пристигна от Брюксел.

“В момента се води процедура за защита в Европейския съюз и на гроздовата ракия”, поясни министърът. Споде него обаче процесът за регистрация ще отнеме по-дълго време и ще е по-труден, тъй като нашите съседни балкански страни също произвеждат подобни питиета. И даде за пример Гърция, на която са и били необходими повече от двайсет години за признаването на сиренето "Фета".

Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, съобщи, че са подали за защитено географско наименование много други продукти, които са традиционно български – пастърма, филе “Елена”, врат “Тракия” и Панагюрска луканка.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер