експорт > пазари


Изнесли сме отбранителни продукти за 1,219 млрд. евро

Фирмите от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“ имат общ оборот за 2017 г. над 854 539 млн. евро

През 2017 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала 640 разрешения/удостоверения за износ и трансфер на продукти.

През 2017 г. страната ни е реализирала износ на продукти, свързани с отбраната на стойност 1, 219 млрд. евро., което е ръст от над 200 млн. евро, спрямо предходната година.

„Данните показват, че въпреки трудностите тази индустрия може да се справя и да отбелязва високи резултати“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на откриването на националната конференция „Отбранителната индустрия - лидер на иновациите в България“.

Борисов подчерта, че през 2017 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала 640 разрешения/удостоверения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната от територията на България.

Фирмите от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“ осигуряват заетост за повече от 30 000 работници и служители в страната в 27 предприятия, с общ оборот за 2017 г. над 854 539 млн. евро. „Това показва, че секторът на отбранителната индустрия в България е ключов и по отношение на заетостта“, допълни още той.

Едно от направленията, чрез които Министерството на икономиката може да подкрепя българската отбранителна индустрия, е свързано с дейността на Службите по търговско-икономическите въпроси.

Основните задачи в работата на търговските представители са свързани с подпомагане на българските компании. Целите са насърчаване на българския износ и подпомагане на българските фирми при разработването на традиционни и нови пазари и разширяване на възможностите им за участие в проекти като доставчици и изпълнители.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер