експорт > пазари


Износът ни за Чехия се е увеличил с 11% и е близо 300 млн. евро

Стокообменът между двете държави за 2017 г. възлиза на 1, 228 млрд. евро

Данните изнесе заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Осмата сесия на Смесената българо-чешка работна група за икономическо сътрудничество.

През първите шест месеца на 2018 г. износът ни за Чехия се увеличава с 11% , спрямо същия период на миналата година и достига близо 300 млн. евро.

Стокообменът също отбелязва увеличение за първото полугодие с 12% и е в размер на 647.266 млн. евро.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Осмата сесия на Смесената българо-чешка rаботна група за икономическо сътрудничество.

Стокообменът между двете държави за миналата година възлиза на 1, 228 млрд. евро. Икономическият заместник-министър посочи, че през 2018 г. се очаква да отбележим нов рекорд в двустранната търговия с оглед на статистическите данни за полугодието.

Чехия е сред водещите ни 15 търговски партньори в световен мащаб. През последните десет години износът ни нараства – от 95 млн. евро през 2007 г. до рекордните 546 млн. евро през 2017 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар.

По време на форума заместник-министърът на промишлеността и търговията на Чешката република Петр Очко гарантира подкрепа за чешките инвестиции в България. Той допълни, че чешките инвестиции в страната ни могат да бъдат в секторите свързани със съхраняване на енергия, обработване на отпадъци, рециклиране и почистване на водите, производство на тролейбуси и автобуси и др.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер