Банер

Нобел > класации


Американци са Нобеловите лауреати за икономика за 2018 г.

Уилям Нордхаус и Пол Ромър печелят наградата за създаване на методи за разрешаване на някои от най-фундаменталните и неотложни проблеми: дългосрочен устойчив растеж на икономиката и благополучието на световното население

Приносът на Нордхаус и Ромер е важна крачка в разрешаването на въпроси за бъдещето на човечеството.

Американските икономисти Уилям Нордхаус и Пол Ромър си поделят тазгодишната Нобелова награда за икономика, съобщава Reuters.

Те получават приза за това, че са успели да интегрират климатичните промени и технологични иновации в макроикономическия анализ.

Според изявлението на Кралската шведска академия на науките, резултатите от изследванията на учените "значително разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието".

Научното изследване на Нордхаус показва как икономическата дейност взаимодейства с химията и физиката, което пък води до климатични промени.

Нордхаус е първият човек, който създава количествен модел, описващ връзката между икономиката и климата в световен мащаб. Неговият модел е широко разпространен и се използва за проучване на последиците от политики в борбата с климатичните промени, например данък върху въглеродните емисии. Според негови изследвания най-ефективният начин за разрешаване на проблеми, възникнали в резултат на емисиите на парникови газове, е световна схема за налагане на данък върху въглеродните емисии на всички държави.

Научната работа на Ромър показва как натрупването на идеи помага за устойчив и дългосрочен икономически растеж. Той демонстрира как икономически сили управляват готовността на компаниите да излизат с нови идеи и иновации.

Изследванията на Ромър полагат основата на ендогенната теория за растежа. Теорията е довела до много нови изследвания на регулациите и политиките, които насърчават нови идеи и дългосрочен просперитет.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер