политика > бизнес среда


Сп.“Форбс”: Канада е най-доброто

място за правене на бизнес

България се нарежда на 47-о място заради корупцията в държавната администрация, слабата правосъдна система и силната организирана престъпност


През 2011 г. България е била на 47-о място в света по условия за правене на бизнес. Това показва класация на списание “Форбс”. През 2010 година сме били на 53-а позиция.Сравнени са 134 държави по 11 критерия. Използвани са проучвания на Световната банка, ЦРУ, "Трансперънси интернешънъл" и др.

В оценката за България се казва, че БВП се е свил с 5% през 2009 г. и продължил да стагнира през 2010 г. Очакванията за скромен ръст на икономиката през 2011 година са се потвърдили.

Сред основните проблеми в България, списанието посочва корупцията в държавната администрация, слабата правосъдна система и силната организирана престъпност.

България е изпреварена от Кипър (28-о място), Литва (30-о място), Македония (35-о място).

Веднага след нас са Бахрейн, Тринидад и Тобаго и Грузия.

Най-добрата държава за бизнес е Канада. Според авторите на класацията тя е избегнала проблемите в банките и сега те били едни от най-силните в света. Канада се е изкачила на върха, след като миналата година е била 4-а. Тогава номер 1 е била Дания, която сега пада до номер 5, основно заради срива на фондовия й пазар. САЩ са на 10-о място, най-вече заради високия корпоративен данък.

От 11-о до 20-о място се нареждат Австралия, Белгия, Финландия. Швейцария, Холандия, Естония, Люксембург, Франция, Мавритания, Израел. В дъното са Зимбабве и ЧАД.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер