политика > бизнес среда


Сп.“Форбс”: Канада е най-доброто

място за правене на бизнес

България се нарежда на 47-о място заради корупцията в държавната администрация, слабата правосъдна система и силната организирана престъпност


През 2011 г. България е била на 47-о място в света по условия за правене на бизнес. Това показва класация на списание “Форбс”. През 2010 година сме били на 53-а позиция.



Сравнени са 134 държави по 11 критерия. Използвани са проучвания на Световната банка, ЦРУ, "Трансперънси интернешънъл" и др.

В оценката за България се казва, че БВП се е свил с 5% през 2009 г. и продължил да стагнира през 2010 г. Очакванията за скромен ръст на икономиката през 2011 година са се потвърдили.

Сред основните проблеми в България, списанието посочва корупцията в държавната администрация, слабата правосъдна система и силната организирана престъпност.

България е изпреварена от Кипър (28-о място), Литва (30-о място), Македония (35-о място).

Веднага след нас са Бахрейн, Тринидад и Тобаго и Грузия.

Най-добрата държава за бизнес е Канада. Според авторите на класацията тя е избегнала проблемите в банките и сега те били едни от най-силните в света. Канада се е изкачила на върха, след като миналата година е била 4-а. Тогава номер 1 е била Дания, която сега пада до номер 5, основно заради срива на фондовия й пазар. САЩ са на 10-о място, най-вече заради високия корпоративен данък.

От 11-о до 20-о място се нареждат Австралия, Белгия, Финландия. Швейцария, Холандия, Естония, Люксембург, Франция, Мавритания, Израел. В дъното са Зимбабве и ЧАД.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер